{ "title": "Tel Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Tel-Peynir-47961.jpg", "date": "21.01.2024 11:04:02", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Tel Peynir, özellikle Doğu Anadolu bölgesine özgü bir peynir türü olmaktadır. Ayrıca adını ise iplik şekline gelebilmesi ile almaktadır. Normal peynire göre biraz daha yumuşak, tuzlu ve beyaz renkte olmaktadır. Bazen de hafif sarı renkte bulunabilir. Yapılırken genellikle yağı alınmış süt kullanılmaktadır. Tadı yenildiği zaman örgü peynire benzetilmektedir. Bence kahvaltılarda lezzeti ile olmazsa olmazlardan bir peynir türü olmaktadır. Tel peynirinin en güzel özelliği ise çabuk erimesidir. Bu nedenle çoğu bayan makarna, fırın yemekleri ve hamur işlerinde kullanmaktadır. Ayrıca yağsız olan bu peynir çoğu diyetisyenin diyet yapanlara tavsiyesi olmaktadır. Ancak tel peynirin tuzunu yıkandıktan ve süzdükten sonra tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır. Bu lezzeti ister evde yapabilir isterseniz de marketlerden alabilirsiniz. Bence evde yapılması daha sağlıklı olmaktadır. Nasıl yaparım diye fazla düşünmeyin çünkü yapımı oldukça kolay ve basittir. Hem de evde yapmış olduğunuz tel peyniri taze taze tüketmeniz daha sağlıklı ve vitaminli olmaktadır. Kısaca sizlerle tel peyniri tarifine bir göz atalım.

Tel Peynir Malzemeleri
Tel peynir nasıl yapılır?

İlk olarak derin ve büyük bir tencereye 4 kilo yağsız olan sütü koyalım ve kaynatalım. Daha sonra kaynayan sütü ılıması için bir kenarda bekletelim. Yaklaşık 30 dereceye gelen süte yoğurdumuzu ekleyelim. 1 saat dinlendirdikten sonra bir miktar peynir mayası ekleyelim. Peynir mayasının ölçüsü şişesinin üzerinde detaylı şekilde açıklanmaktadır. Tekrardan ocağa alınarak ilk ısısının iki katı olana kadar ısıtılır. Fakat ısıtma işlemi yapılırken karıştırılır. Karıştırma işlemi sırasında peynir karıştırılan kepçenin çevresine toplanır. Toplanan peyniri derince bir leğene alarak yoğurulur. Kısaca uzatıldığı zaman tel tel olacak şekli alana kadar yoğurulur. Sonrasında bir kenara kuruması için bırakılır. Son olarak da salamura suyuna bırakılarak hazırlanmış olur. Ancak tel peyniri yapılırken en dikkat edilmesi gereken durum ambalajsız yani pastörize edilmemiş süt kullanmaktır.
" } ] }