{ "title": "Süzme Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Suzme-Peynir-31129.jpg", "date": "20.01.2024 15:34:16", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğe sürülerek yenilir diyenler için en sağlıklı peynir süzme olanıdır. Bütün marketlerdesatılan bu peynirin tüketimi oldukça fazladır. Fakat çoğu anne evde kendi hijyeni altında hazırlamak ister. Süzme peynir kesik olan peynirden yapılarak yumuşak bir şekilde, tuzlu ve az miktarda ekşi bir tadı olmaktadır. Ayrıca çoğunlukla beyaz renkli olmaktadır. Yapılırken en dikkat edilmesi gereken bir durumsa diğer peynirler gibi basınç uygulanmaz ve suyunun kendiliğinden süzülmesi beklenir. Ayrıca farklı sütlerden yapılarak yağ oranları değişebilmektedir. Süzme peynir genellikle kahvaltılarda tüketilsede tost içerisinde, sandviçlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Sadece ülkemizde değil çoğu yabancı ülkede de tüketimi yapılmaktadır. Herkes evinde rshstlıkla süzme peynir hazırlayabilir. Ben şahsen evimde kendim yaparak tüketmeyi daha çok tercih ediyorum. Şimdi isterseniz süzme peynir yapılışına bir göz atalım.

Süzme peynir malzemeleri
Süzme peynir nasıl yapılır?

İlk olarak derin bir tencereye sütü koyalım. Daha sonra 40-50 derece olana kadar ısıtalım. Isınan sütü ocaktan alarak sirkeyi yavaş yavaş ekleyerek iki dakika karıştırılır. Karıştırılan sütü yaklaşık yarım saat hafif ılık bir ortamda bekletelim. Bir tülbent içerisine koyularak 15 dakika asılır ve süzülmeye bırakılır. Fakat ağzı kapatılıp asılmadan önce kısa bir süre soğuk sudan geçirilmelidir. Bu işlem yapılırken soğuk su peynir kesiğinin her yerine değmesine özen gösterelim. Daha sonra peynir asılarak içerisindeki su tamamen süzülmesi sağlanır. Peynir tülbentten çıkartılarak genişçe bir leğene koyulur. İçerisine tuz eklenir ve küçük küçük parçalanır. Son olarak süzme peynire krema eklenerek cıvık bir kıvam verilebilir. Fakat bunu isteğe bağlı yapabilirsiniz. Diğer peynirler gibi bekletilmesine gerek kalmamaktadır ve hemen tüketilebilir.
" } ] }