{ "title": "Sütten Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Sutten-Peynir-Nasil-Yapilir-94945.jpg", "date": "20.01.2024 05:00:38", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sütten peynir nasıl yapılır; Peynir neredeyse herkes tarafından çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen süt ürünlerinin başında gelmektedir. Binlerce çeşit peynir bulunmaktadır. Her ülkeye ve her şehirlere göre peynir çeşidi bulunmaktadır. Farklı tatlarının yanında sağlık bakımından da vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Yüksek besin değeri taşıdığı için faydaları saymakla bitmez. Özellikle doğal peynirlerin içerdiği vitamin ve minerallerin değerleri daha yüksektir. Peynir, C, D, E, A ve K vitaminlerini içerisinde bolca bulundurmaktadır. Bu vitaminler dışında vücut sağlığı için hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminlerini içermektedir. Tüm vitamin ve mineraller yanında folat, pantotenik asit, tiamin, niasin, riboflavin ve kolin içermektedir. İçerdiği mineraller sodyum, kalsiyum, fosfor ve potasyum bakımından oldukça zengin ve tam bir kalsiyum deposudur. Kalsiyum deposu olması kemik sağlığının korunmasında, diş çürümesinin engellenmesinde, beyin ve zihin sağlığının korunmasında, ayrıca kanser hastalıklarına karşı korumada etkili bir besin kaynağıdır.

Sütten peynir malzemeleri
Sütten peynir nasıl yapılır ve nasıl hazırlanır

İlk önce 5 kilogram süt orta ateşte ocak üzerinde 35 veya 40 dereceye gelinceye kadar ısıtılır. Bunu anlamanız için serçe parmağınızı süte batırdığınızda yanmıyorsa, dayanıyorsa bu dereceye kadar ısınmış olduğunu anlayabilirsiniz. Bu dereceye ulaştıktan sonra süt ocak üzerinden alınır. Daha sonra eczanelerden temin edebileceğiniz peynir mayasından yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar bu derecedeki sütün içine yavaşça dökün. Sütün sıcaklığını koruması için mayalanmasını sağlamak için üzeri örtülür. 1 ya da 1,5 saat mayalanması için beklenir. 1,5 saat sonra sütün üzeri açılır ve mayalanmış süt sertleşiyor ve parmağa yapışmıyorsa peynir mayalanmış demektir. Bu şekilde mayalanmış süte teleme adı verilmektedir.

Telemenin suyunu bırakması için bir bıçak yardımı ile peynirin üzeri paralel doğrular şeklinde kesilir ve suyunun çıkması beklenir. Bu süre yaklaşık yarım saat sürmektedir. Daha sonra telemeyi altında süzgeç olan bir süzme işlemi yapılır ve peynir suyunun süzülmesi sağlanır. Süzülme için bir ya da iki saat beklenir. İki saat sonra üzerine bir ağırlık konularak bir gün boyunca bekletilir. Tüm bu işlemlerin sonunda 5 kilogram sütten yaklaşık 700 gram peynir elde edilmektedir. Bu harika, lezzetli, mis gibi tazecik beyaz peyniri elde etmiş oluruz.
" } ] }