{ "title": "Sirke İle Peynir Yapımı", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Sirke-Ile-Peynir-Yapimi-37342.jpg", "date": "20.01.2024 19:09:16", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Sirke ile peynir yapımı, peynir; dünya genelinde vez geçilmez şarküteri çeşitlerinden birisidir. Sadece kahvaltılarda değil, diğer öğünlerde de sıklıkla tüketilen bir gıda türüdür. Besin değeri açısından da oldukça yüksek olan peynir; herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Tadına ve yapısında göre değişen, birçok sayıda peynir türü bulunmaktadır. Bunların içerisinde; kaşar peyniri, tulum peyniri, krem peynir, lor peyniri en çok bilinen ve tüketilen peynir çeşitleri arasında yer almaktadırlar. Böreklerde, poğaçalarda, salata ve keklerde kullanılan peynirin, pek çok kullanım alanı mevcuttur.

Hepimizin damak tadına ve zevkine göre sevdiği bir peynir türü mutlaka bulunmaktadır. Kalsiyum, protein, vitamin ve mineralleri bünyesinde fazlasıyla taşıyan bu faydalı besin, sütün en güzel halidir. Özellikle çocukların tüketmesi, önemle tavsiye edilen peynir; evimizde de rahatlıkla yapabileceğimiz bir besindir. Nitekim, doğal ve katkısız olması itibari ile birçok ev hanımı, peyniri kendi üretmeyi tercih eder. Bunun için çok sayıda yöntem uygulanabilmektedir. Bunlardan birisi de sirke ile peynir yapımıdır. Pek çok faydası ve kullanım yeri olan sirke; peynir yaparken de yararlanabileceğiniz etkili bir malzemedir. Peynir mayasına ihtiyaç duymadan, sirke ile gayet güzel peynir üretebiliriz. Ayrıca bana göre sirke ile peynir yapımı, mayalı peynire nazaran daha lezzetli oluyor. Hem doğal hem de oldukça basittir.

Sirke ile Peynir Yapımı Malzemeleri
Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?

Öncelikle, malzemeleri eksilterek ya da arttırarak elde edeceğiniz peynir miktarını ayarlayabileceğinizi belirtmek isterim. Taze sütünüzü kaynatmak üzere ocağa alınız ve kaynamaya yakın bir zamanda sirkenizi ilave ediniz. Sizin de tabirinizle, bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın. İlk sıcaklığının gitmesinin ardından; peynirinizin suyunu süzgeç ya da tülbent yardımı ile bir kabın içerisine süzünüz. Geride kalan suyu sakın dökmeyiniz. Süzdüğünüz peyniri iyice sıkıştırıp bağlayın ve üstüne bir ağırlık koyunuz. Böylece peynirin dağılması engellenmiş olur. 4-5 saat bu şekilde bir kenarda bekletiniz. O beklerken, dilerseniz sizde bu sırada peynirinizi koyacağınız salamura suyunu hazırlayınız. Süzülen peynir suyuna isteğinize göre tuz ve kaynamış soğutulmuş sudan biraz ekleyip karıştırınız. Peyniri saklayacağınız kavanozda, bu salamura suyuyla peynirinizi muhafaza etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu şeklide buzdolabında uzun bir süre bozulmadan bekleyebilir. Sirke ile peynir yapımı, işte bu kadar basit.
" } ] }