{ "title": "Peynirli Poğaça", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynirli-Pogaca-74111.jpg", "date": "21.01.2024 22:54:33", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Peynirli Poğaça, poğaçalar içinde en çok tercih edilen peynirli poğaçadır. Çünkü çay saatlerinde, sabah kahvaltılarında ve pikniklerde en çok tercih edilen peynirli poğaçadır. Peynirli poğaçanın birçok türü vardır. Peynirli poğaçayı gevrek olarak mayalı olarak veya mayasız olarak hazırlayıp, tüketebilirsiniz. Bu nedenle her yörenin kendine has bir peynirli poğaça tarifi vardır. Peynirli olan poğaçalar da en çok tercih edilen yumuşak ve mayalı poğaçadır. Bunun için içerisinde mutlaka kuru hamur mayası kullanılması gerekir. Peynirli poğaçanın lezzetine lezzet katan en önemli püf noktalarından biri de içerisinde bulunan peynirdir. Özellikle peyniri tuzsuz taze köy peyniri olması veya kaşar peyniri olması bu poğaçaya daha çok lezzet katacaktır. Peynirli poğaça da dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da poğaçaların hazırlandıktan sonra tepsiye belli aralıklar ile dizilmesi ve yarım saat kadar üzeri temiz olan bir bez ile dinlendirilmesidir. Böylelikle poğaçalar fırının sıcaklığına girmeden önce mayalanarak şişip istenilen kıvama gelir.

Peynirli Poğaça malzemeleri
İçi için
Üzeri için
Peynirli Poğaça Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kabın içerisine sütü suyu ve sıvı yağını katarak iyice karıştırın. Daha sonra içerisine tereyağını ve kuru mayayı ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra toz şekeri ve tuzu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Hemen ardından bir adet yumurtanın beyazını hamur malzemesinin içerisine katarak sarısını poğaçaların üzerine sürmek için kaldırın. Daha sonra yavaş yavaş unu ilave ederek hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelecek şekilde toparlayın. Daha sonra üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat kadar dinlendirin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Peyniri rendeledikten sonra içine maydanozları küçük küçük doğrayın. Mayalanan hamuru yumurta büyüklüğünde kopartarak elinizle daire şekli verin. Daha sonra ortasına peynirli iç harcı yerleştirerek yarım ay şeklinde poğaçaları kapatın. Hemen ardından fırın tepsisini poğaçaların yanmaması için iyice katı margarin ile her tarafını yağlayıp, daha sonra süzgeç yardımı ile unlayın. Daha sonra poğaçaların birbirine yapışmaması için belirli aralıklar ile dizin. Daha sonra üzerine yumurta sarısını silikon bir fırça ile sürdükten sonra üzerine susam ve çörekotu serpin. Daha sonra önceden ısıtılan 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Daha sonra şık servis tabaklarına alarak dilerseniz soğuk olarak, dilerseniz de sıcak olarak servis edin.
" } ] }