{ "title": "Peynir Üretimi", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Uretimi-85716.png", "date": "23.01.2024 03:20:32", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Peynir üretimi, yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre dünyada, son 15 yılda %30 oranında büyüme kaydederek 21 milyon tonun üstüne çıkmıştır.

Peynir, sütün fermente edilerek veya mayalanma yöntemi ile pıhtılaştırılması sonucu elde edilen bir süt ürünüdür. Dünyada üretilen bütün peynirlerin 3/4'ü ABD ve AB ülkelerinde üretilmektedir. Ülkemizde yaygın olan kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan peynir, günümüzde daha çok modern süt işleme tesislerinde veya mandıra olarak tabir edilen işletmelerde üretilmektedir.

Dünyada ve ülkemizdeki peynir üretiminde ham madde olarak kullanılan süt, inek sütü, koyun sütü veya keçi sütüdür. Bunlar arsında peynir üretiminde inek sütünün kullanımı %92'dir. Ancak sayılan sütlerin karışımından da peynir üretimi mümkündür.

Dünyada olduğu gibi ülkemiz iç piyasasında da peynir üretimi yoğun ilgi görmektedir. Bu durum son 7 yılda 2 katın üzerinde bir artış olduğu şeklinde gözlenmiştir.

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar
Peynir Çeşitleri

Peynirler;
Dünyada 1000-4000 arası peynir çeşidi olduğu bilinmektedir. Ancak bu kadar çeşit fazlalığına rağmen ülkemizde de dünyada da en fazla tüketilen peynir beyaz peynir ve kaşar peyniridir.

Ülkemiz, yerel peynir çeşitliliği hususunda her ne kadar zengin olsa da tüketimi en fazla olan beyaz peynir, salamura peynir veya Edirne peyniri olarak bilinen peynirdir.

Son olarak ne şekilde üretilmiş olursa olsun veya hangi çeşitte olursa olsun, süt ürünleri arasında en yüksek besleyici değere sahip olan ürünün peynir olduğunu söylemekte fayda vardır.
" } ] }