{ "title": "Peynir Türleri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Turleri-96461.jpg", "date": "26.01.2024 09:55:48", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Peynir Türleri, Ülke olarak kahvaltı ve yemek kültürümüz oldukça zengindir. Hemen hemen çoğu ülkede kahvaltı kültürü yok denecek kadar azdır. Kahvaltıda vazgeçilmezimiz olan peynir ise birçok farklı türü ile sofralarımızda yerini alır. Üstelik sadece kahvaltılarda değil aperatif salatlarda, böreklerde, çorbaların üzerlerinde vs. Daha pek çok farklı şekilde sofralarımızdan eksik olmaz. Peynirin tarihi çok çok eski zamanlara dayanır. Peynir bir süt ürünü olduğu için vücut ve özellikle kemik, kas gelişimine faydalıdır. Bu nedenle mutlaka peyniri tüketmeliyiz. Peynir türleri çok çok çeşitli olduğu için mutlaka kendi damak tadımıza uygun olan bir ya da birkaç tanesini elbette buluruz.

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri

Ezine Peyniri; İnek, koyun ve keçi sütlerinin karışımı ile elde edilir. Beyaza dönük açık sarı renge sahip orta sertlikte ve tam yağlı peynirdir. Fabrikasyon üretime oldukça elverişli bir peynirdir. Çanakkale ve Edirne illerinde üretilir ve sıklıkla tercih edilir. Kendine özgü kremamsı, ekşi ve tuzlu türleri bulunur.

Çeçil Peyniri; Tel tel halinde olan beyaz renkli bir peynirdir. Genel olarak Erzurum ve Kars yörelerinde üretilir. Yağı alınmış süt ile yapılır. Az yağlı, yumuşak ve biraz tuzludur. En bilinen özelliği küflendikten sonra dahi tüketilebilmesidir. Sindirim sistemi hastalıklarına, kronik bronşite iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Küflü Peynir; Ülkemizde Erzurum, Ardahan, Kars, Sivas illerinde üretilir. Yapılış koşulları oldukça önemlidir. Üretim esnasında hijyen sağlanmaz ise fayda yerine zarar verebilir. Yapısında mineral ve vitaminler bulunur, özellikle bol miktarda kalsiyum barındırır. Bu da kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal bir antibiyotiktir. Sıklıkla kahvaltılarda tercih edilen küflü peynir salatalarda, makarnalarda, gurme şarap tabaklarında da tercih edilir.

Kars Kaşar Peyniri; Eski kaşar olarak da bilinir. Biraz tuzlu bir peynirdir. Kars ve Ardahan yörelerinde çok türlü çiçeklerin yetiştiği meralarda otlayan ineklerin sütünden elde edilir. Uzun süre saklanabilmesi için biraz rutubetli, sıcaklığı 5-10 derece olan bir yerlerde saklanmalıdır. Ne çok sert ne de yumuşaktır, çatlaksız bir kalıp halindedir, sarımsı ve parlak renktedir.

Keçi Peyniri; Taze olan 100 gram keçi peynirinde yaklaşık 21 gram yağ bulunur. Orta derece yağlıdır denilebilir. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum açısından oldukça zengindir. Özellikle çocuklar tarafında sık tüketilmelidir. Kahvaltıların yanı sıra börek, poğaça gibi hamur işlerinde, krep ve omlet yapımında mevsim yeşillikleri ile salatalarda da kullanılır.

Dil Peynir; Kars ve Erzurum yöresine aittir. Tam yağlı koyun sütünden elde edilir ve yüksek oranda lif barındırır. Yapısında oldukça az tuz bulundurur. Hafif kremsi kıvamda, kolay eriyen niteliktedir. Satın alındıktan kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltılarda, tost yapımında, ev yapımı pizzalarda, pastırmalarda, tiramisu yapımında kullanılır. Kalp sağlığını olumsuz etkilemez, özellikle diyet yaparken tercih edilir, kalsiyum bakımından zengin olduğu için diş gelişiminde etkilidir.

Mihaliç Peyniri; Yağı alınmamış koyun veya inek sütünden elde edilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Salamura olduğu için tuzludur, hafif renkli ve iri gözeneklidir. Bursa, İzmir ve Balıkesir'de sıklıkla üretilir. Kahvaltıların yanı sıra, ev yapımı eriştelerde, makarnalarda kullanılır. Vücudun fosfor ihtiyacını büyük oranda tamamlar.

Bunların dışında Türkiye'de tüketilen peynir türleri
Dünya'da tüketilen peynir türleri
" } ] }