{ "title": "Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Nasil-Yapilir-25772.jpg", "date": "20.01.2024 13:13:29", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Peynir Nasıl Yapılır, Peynir, tarihi çok eskilere kadar dayanan bir yiyecektir. En eski arkeolojik bulgulara göre peynir yapılmasına dair bulunan bilgiler MÖ 5.000 yıllarına ait olup, günümüzdeki Polonya ülkesinde meydana çıkarılmıştır. Ancak peynirin çıkış noktaları ise Orta Asya, Orta Doğu veya Avrupa olarak tahmin edilir.

Kahvaltı yemeklerinin vazgeçilmez ana unsuru, diğer bazı yemeklerin ise bazen temel unsuru (Kaşarlı pide) bazen de yardımcı ögesi (Peynirli makarna, kaşarlı domates çorbası, peynirli kadayıf tatlısı gibi). Peynir geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren ve hemen hemen bütün kültürler içerisinde var olan çok önemli bir temel besin kaynağıdır. Çok çeşitli türleri ile önemli bir besin kaynağı olan peynir nasıl yapılır?

Yazımızda peynirin nasıl yapılacağı hususunda bilgiler sunacağız.

Maya ile Peynir Nasıl Yapılır?
Yapılışı: Süt önce bir tencerede ocak üzerinde kaynatılıp, daha sonra vücut ısısı sıcaklığına kadar (37-38 derece) ılımaya bırakılır. Sütün ısısı bu dereceye indikten sonra, peynir mayası katılarak karıştırılır. Tencerenin ağzı kapakla kapatılıp, bez örtüyle her tarafı bir güzel sarılır. Hareket etmeyecek bir yerde 6 saat süreyle beklemeye alınır. Bu süre geçtikten sonra, mayalanarak kesilmiş olan süt bir torbaya alınarak, delikli kevgirin üstüne konulur burada 4-5 saat süreyle suyunun süzülmesi beklenir. Suyu süzüldükten sonra elde edilen peynir peltesinin üzerine bir ağırlık konarak hem daha çok süzülmesi sağlanır hem de kalıp haline getirilir. Peynir peltesi üzerindeki bu ağırlık en az 3-5 saat kalır. Daha sonra tuzlanıp salamura edilir ve dolaba kaldırılır.

Bu şekilde maya ile elde edilen peynirin olgunlaşması ve peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına yakalanmamak için 1 ile 3 arasında bekledikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?

Bu defa peynir yapımında maya yerine sirke kullanacağız. Sirkeyle peynir yapmak için kullanacağımız süt kaynatıldığından daha güvenilir, zira bu daha sağlıklı. Peynir hastalığı brusella'dan korunmak için normal mayayla yapılan peynirin 1-3 ay (Değişik görüşler vardır.) salamura edilerek bekletmek gerekiyor. Ancak sirkeyle yapılan peyniri gönül rahatlığıyla hemen tüketebiliriz. Sirkenin kokusu ve tadı hiç hissedilmiyor, bu peynir çok lezzetli oluyor.

Peynir için Kullanılacak Malzemeleri
Yapılışı: süt ocakta kaynamaya başlayınca içine tuz atılıp karıştırılır, ardından sirke katılarak karıştırılır, kaynayan sütün içinde peynir parçaları sütten ayrılarak, sarı su çıkıncaya kadar 1-2 dakika sütü kaynatmaya devam edilir. Suyundan ayrılan peynir parçaları süzgece serilmiş bir tülbent içine suyuyla beraber kepçeyle dökülür. Tülbent uçları kıvrılarak toplanır ve sıkılır, üstüne ağır bir şey preslenir. Birkaç saat (Takriben 7-8 saat) sonra peynir tülbentten çıkarılıp, servis edilir. Peyniri taze olarak sevenler için bu peynir, tam ağzına layıktır.
" } ] }