{ "title": "Peynir Helvası", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Helvasi-53155.jpg", "date": "20.01.2024 17:26:16", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Peynir Helvası, birçok farklı yöreye ait olan peynir helvası damak tadına uygun lezzetiyle oldukça beğenilen farklı bir tatlı türüdür. Peynir helvası İç Anadolu'da hoşmerim tatlısı olarak bilinirken Çanakkale yöresinde üzeri kızartılarak fırınlanmış olarak servis edilir. Oldukça lezzetli olan bu helvanın ana maddeleri un, irmik, şeker ve peynirdir. Peynir helvasını yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey peynirin tuzsuz yağlı ve taze olması oldukça önemlidir. Bunun için peynir helvasının da genellikle taze inek peyniri, mozerella, dil peyniri, örgü peyniri, kaşar peyniri veya tuzsuz Hellim peyniri kullanılmaktadır. Peynir helvasının peynir tatlısından ayıran en büyük özelliklerden biri de peynir helvasının içine nişasta konulmasıdır. Çünkü peynir helvası sürülerek yenilen akışkan bir lezzeti vardır.

Peynir Helvası Malzemeleri
Peynir Helvası Nasıl Yapılır?

Öncelikle taze peyniri bir suyun içerisine koyarak yumuşaması için bekletin. Daha sonra suyunu süzdüğünüz peynirin içinden buğday nişastasını yavaş yavaş katarak pürüzsüz olana kadar yoğurun. Hemen ardından teflon tavayı ocağın üzerine alarak ocağın altını açın. Kısık ateşte teflon tavanın içerisine tereyağını eritin. Daha sonra peynir ve nişasta karışımını tereyağının içerisine katarak kısık ateşte tahta bir kaşık yardımı ile sürekli karıştırarak belli bir kıvama gelmesini sağlayın. Daha sonra peynir helvasının rengi kararmaya başladığı zaman toz şekeri içerisine yavaş yavaş katarak karıştırın. Daha sonra beş dakika boyunca kısık ateşte kavurun. Hemen ardından soyulmuş bademleri de içerisine katarak helvayı ilave edin. Daha sonra helvayı ocaktan alarak sıcak bir tabağın içerisine yerleştirdin. Üzerini bademler ile süsleyerek dilerseniz sıcak dilerseniz de soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
" } ] }