{ "title": "Peynir Hastalığı", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Hastaligi-94434.jpg", "date": "20.01.2024 07:50:04", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Peynir Hastalığı, bu hastalık halk arasında brusella olarak bilinmektedir. Fakat sadece bu isimlerle anılmaz farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir. Peynir hastalığı çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olmaktadır. Genellikle ilkbahar aylarında dağa fazla görülür. Çünkü ilkbahar aylarında peynir yapımına başlanır. Bundan dolayı yayılmaktadır. Peynir hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşır ve gelişmişlik göstermiş bölgelerde daha fazla görülür. Enfeksiyon şeklinde yayılma gösterir. Birçok hayvan türünde var olan bu hastalık genellikle keçiden, inekten, koyundan, sığırdan direkt olarak temas yoluyla ya da hayvansal ürünlerden bulaşmaktadır. Hayvan sütünden, sütten yapılan dondurmadan, tereyağından bulaşabilir. Hayvanlardan süt almak için sağılırken hayvandan idrar bulaştığı zamanda peynir hastalığı bulaşabilir. Yaz aylarında yaylacılık faaliyetinde bulunan kişiler genellikle yetiştirdikleri hayvanların katıklarından beslenirler. Bu beslenme şekli her ne kadar doğal olsa da yaz sıcaklarında bakterilerin sıcakların etkisiyle çoğalmasından dolayı bulaşıcı olmaktadır. Bu rahatsızlık genellikle 10-30 yaşları arasındaki kişilerde daha fazla görülür. Fakat yaş aralığı haricinde bütün kişilerde görülebilir.

Peynir Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Peynir Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peynir hastalığı tedavisi, hastalığın bilinen belirtilerinin başlamasıyla kontrol altına alınmalıdır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişi şiddetli ateşlenme, üşüme ve terleme gibi belirtileri göz ardı etmeden hemen zaman geçirmeden Uzman bir doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından gerekli tahliller ve testler yapılarak sonuçlar değerlendirilir. Gerekli görülürse çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedaviye başlanır. Hastalığı tedavi etmek amacıyla birkaç tane ilaç bir arada kullanılabilir. Fakat hastalığa bağlı olan bakteriler hücrelerde gelişmeye devam eder. Uzman doktorun ön gördüğü antibiyotikler belirtilen sürede kullanılırsa hastalık kısa süre içerisinde yok olacaktır. Peynir hastalığı oluşumunun engellenmesi için en önemli husus hayvan sütünün iyi kaynatılarak tüketilmesidir. Bu sayede bu hastalığa yakalanma riski en aza iner.
" } ] }