{ "title": "Peynir Besin Değeri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Besin-Degeri-13652.jpg", "date": "21.01.2024 04:52:36", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Peynir besin değeri, ham maddesi süt olan besin türüdür. Sütün mayalanıp sıkıştırılması ile elde edilmektedir. İnek, koyun ve keçi sütünden yapılan peynir ülkemizde genel anlamda vazgeçilmez bir besindir. Gerek kahvaltılık öğün olarak gerekse salata ve böbreklerin iç harcında yer almaktadır. Peynir besin değeri açısından oldukça zengin olduğundan ötürü bireyler tarafından sık tüketilen bir besindir. Peynir her yöreye özgü olarak birden çok yapılış şekli ve çeşidi bulunmaktadır. Bu peynir çeşitleri arasında en çok tercih edileni ve peynir besin değeri bakımından en zengin olanı salamura peynir yani beyaz peynirdir.

Peynir besin değeri içerisindeki yağ ve tuz oranına göre değişiklik göstermektedir. Piyasada peynirler tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız peynir olarak satılmaktadır. Bu peynir çeşitleri arasında yağ oranlarının az olması ile vücuda göstermiş olduğu yararda ona göre artış göstermektedir. Tam yağlı bir peynir ile yağsız peynir arasında neredeyse 200 kalori fark bulunmaktadır. Bu sebeple peyniri tüketirken az yağlı ya da yağsız peynirler tercih edilmelidir. Aksi taktirde ilerleyen zamanlarda bu durum şişmanlık ve kolesterol gibi hastalıkları tetikleyebilir. Peynir besin değeri açısından ne kadar önemli olursa olsun, tüketilme şekli bir kibrit kutusunu geçmemelidir. Çünkü her besinin fazlası zarar olduğundan ötürü peynirinde fazlası zararlıdır.

Peynir Besin Değeri
" } ] }