{ "title": "Peynir Altı Suyu", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Alti-Suyu-93948.JPG", "date": "21.01.2024 18:23:38", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Peynir altı suyu, peynir yapıldığı zaman peynirin süzülmesinden sonra süzülen suya verilen isimdir. Protein bakımından zengin olan bu su, daha önceki zamanlarda yiyecekleri korumak amacıyla icra edilirdi. Özellikle alışveriş yaptığımız marketlerde birçok üründe peynir altı suyu kullanılmıştır. Çünkü peynir altı suyunun ürünlere katılmasının sebebi ise ürünleri protein açısından zenginleştirmektedir. Birçok sporcu peynir altı suyunu protein sağladığı için olarak kullanmaktadır. Peynir altı suyu doğal şartlarda üretimi gerçekleştirdiği için, içerisinde bulunan probiyotik madde sayesinde sindirim sisteminin problemlerini ortadan kaldırır.

Peynir altı suyu nasıl yapılır?

Peynir altı suyu elde etmek için ilk önce peyniri yapmak gerekir. Bunun için sütü mayalamak gerekir. Normal olarak kullanılacak çiğ süt market raflarında da elde edilebilir, ama doğal süt kullanılması peynir altı suyu daha farklı daha kaliteli yapacaktır. Yani mümkün mertebede doğal süt kullanmak gerekir. Kefir ile peynir altı suyu elde etmek için çok kullanışlı ve faydalı bir süt ürünüdür. Kefir, inek veya keçi sütünden özel olarak maya mantarı ile hazırlanan ve hafif ekşimsi bir tadı olan içecektir. Bu durumda kefir, sütün içine katılarak mayalanır ve güzel sonuçlar elde edilir. Bu işlemlerin ardından süt kesildikten sonra peynir oluşmaya başlar ve sütün plazma kısmında peynir altı suyu olarak peynirden ayrılmaya başlar. Bu durumda değişik renk olmasından dolayı peynir ile peynir altı suyunun ayırt etmek zor değildir. Peynir altı suyunun tüketimi mevsimden mevsime değişmektedir. Örneğin, yaz aylarında 3 gün olurken kış aylarında ise 5 gün kadar buzdolabında muhafaza edilmesinin ardından tüketilebilir. Bundan sonraki süreçte peynir altı suyunu peynirden ayırt edebilmek için mayalanmış olan peyniri tülbent yardımıyla süzülür. Bu şekilde peynir altı suyu oluşur. Bazı kişiler ekşi peynir altı suyu yapmak isterse, bu işlemlerde olduğu gibi sütle beraber limon ve doğal sirke ekleyebilir.

Peynir altı suyu ile zayıflama

Yukarıdaki yazımızda peynir altı suyunun zengin bir protein özelliğine sahip olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı kas dokularının hacmini ve kütlesini yükseltip, metabolizma hızını arttırmaktadır. Zaten metabolizma hızı arttığı zaman vücutta yağ yakımı fazlalaşır. Bu da kilo verme ve zayıflama anlamına gelmektedir. Peynir altı suyunun, bu durumda tok tutucu etkisi ile iştahı kesen içecekler arasındadır. Bu özelliği ile hem besleyici olup hem de açlığı bastıran etkiye sahip olduğundan diyet listelerinde eklenen bir içecek özelliği taşımaktadır.

Peynir altı suyunun faydaları nelerdir?

" } ] }