{ "title": "Peynir Altı Suyu Nedir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Peynir-Alti-Suyu-Nedir-13454.jpg", "date": "21.01.2024 04:56:37", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Peynir Altı Suyu Nedir, bileşimi bakımından süte benzer özellikler gösteren peynir altı suyu, süt kuru hammaddesinin yaklaşık %50'sini, süt şekerinin tamamını, sütte bulunan proteinlerin beşte birini, B grubu vitaminlerinin ise büyük bir çoğunluğunu barındırır. Peynir altı suyunda bulunan kalsiyum, fosfor, laktoz emilime yardım ederken ince bağırsaklarda istenilen düzeyde asidik ortamı da oluşturmaktadır. Peynir altı suyu nedir, sorusunun en değerli cevabı, önemli süt proteinleri olan laktoalbümin, laktoglobulin, serum albümini ve globülünlerden oluşan çok kıymetli bir besin olmasıdır. Peynir altı suyu işlenen peynir çeşidine, peynirde kullanılan sütün kalitesine, peynirin yapım tekniğine, peynir yapımında kullanılan maya ve asidin kalite ve miktarına pıhtılaştırma sıcaklığı ve süresine göre değişik bileşimler içermektedir.

Peynir altı suyu nedir?

Ülkemizde peynir tüketimine bağlı olarak üretimin fazla olması nedeni ile peynir altı suyu da oldukça fazla elde edilmektedir. Süt kuru hammaddesinin yaklaşık yarısını içeriğinde barındıran peynir altı suyunun değerlendirilmesi ekonomik açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Peynir üretimi için kullanılan sütün yaklaşık %80 gibi orandaki büyük bir kısmı peynir altı suyu olduğundan her yıl milyonlarca ton yağ, protein, vitamin ve mineral değerlendirilmeden atılmaktadır. Hayvansal protein gereksinimi açısından peynir altı suyu değerlendirilme kapsamına alınmıştır. Ayrıca atık olarak suya karışan peynir altı suyu yüksek asit miktarı açısından büyük ölçüde çevre kirliliği yaratması sebebi ile büyük işletmelere peynir altı suyu değerlendirilme zorunluluğu getirilmiştir.

Peynir altı suyu nedir, denildiğinde herkesin aklına ilk gelen şey lor peyniridir. Çünkü peynir altı suyu en fazla lor yapımında ve peynir altı suyu tozunun yapımında kullanılmaktadır. Böylece bu değerli süt suyu çok çeşitli yerlerde kullanım alanı bulabilmektedir. Peynir altı suyu pastacılık sektöründe, ilaç ve kozmetik yapımında ve paketli gıdaların besin değerlerinin artırılması yönünde de kullanılmaktadır.

Peynir altı suyu çok kıymetli bir besin olması sebebi ile kendine pek çok alanda kullanım yeri bulabilmektedir. Hayvan beslenmesinde hayvanlara direkt içirme yöntemi ile, gıda ve pastacılık sektöründe asit satbilizesi ve nem kontrolünü sağlamasının yanında aroma verici özelliğinden faydalanmak sureti ile kullanılmaktadır.

Ayrıca gelişen teknoloji ve peynir üretimindeki artış uzmanları peynir altı suyu nedir, sorusunun cevabı hakkında daha fazla araştırma yapmaya zorlamış ve kozmetik ürünlerinin içeriğine bile dahil olmuştur. Peynir altı suyu, cildin nem dengesini sağlamak için kolajen, musin ve hiyalüronik asit ile aynı etkiyi göstermektedir. Bundan dolayı kozmetik sanayinde peynir altı suyundan yan ürünler elde edilmektedir.

Ayrıca peynir altı suyu, geniş spektrumlu kimyasal, biyolojik ve fiziksel özellikler içermesi sebebi ile hastalıklara karşı koruyucu bir besin olup terapötik özelliklere sahip hastalıkların tedavisi için de kullanılmaktadır. Baş boyun tümörlerinde ve kolon kanserlerinde de diyete mutlaka eklenmesi gereken gıdalar arasındadır.
" } ] }