{ "title": "Pastörize Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Pastorize-Peynir-96372.jpg", "date": "20.01.2024 18:46:59", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Pastörize Peynir, peynirin pastörize edilmesi, sütte bulunan patojen ve mikroorganizmaların yok edilmesi esasına dayanır. Pastörizasyon sütte ki kazein ve serum proteinlerinde kimyasal değişiklik oluşturmak sureti ile reolojik özellikleri iyileştirmek ve standart kalitede peynir elde etmektir. Pastörize peynir, sütte bulunan serum proteinlerinin ve süt bileşenlerinin pıhtıda tutulma oranlarının yükseltilerek elde edilmiş halidir. Pastörize peynir elde etmek için pastörizasyon işlemi sırasında süte uygulanan sıcaklık, zaman gibi faktörler peynirde de değişikliklere neden olur. Bundan dolayı her pastörize peynirin tadı farklılık içerir. Pastörize peynir düşük, orta ve yüksek sıcaklık olmak üzere 3 değişik sıcaklık koşulunda elde edilir. Ülkemizde üretilen pastörize peynirler genellikle düşük ve orta sıcaklık pastörizasyon tekniği ile üretilmektedir.

Pastörize peynir nedir, nasıl elde edilir?

Pastörize peynir üretilirken dikkat edilen en önemli şey, sütü işleme esnasında sütün zarar görmesini önlemektir. Pastörize peynirde yağ oranı, belli bir standartta olmalıdır. Pastörize peynir üretiminde sütteki tüm yağ peynire geçmemekte bir kısmı da peynir altı suyunda kalabilmektedir. Peynir bir kere imal edildikten sonra geriye dönüp yağ miktarını tekrar ayarlamak mümkün değildir. Peynirdeki yağ oranı sütte bulunan yağ ve protein oranı ile alakalıdır. Pastörize peynir için en önemli standartlardan biri de protein oranının yüksek olmasıdır.

Pastörize peynir için bilinen en olumsuz etmen, peynir yapımında kullanılan sütün pastörize edilmesinden dolayı zararlı mikroorganizmalar ile faydalı laktik asit bakterilerinin de büyük ölçüde yok olmasıdır. Bundan dolayı pastörize peynir yapılırken peynirin tat ve aromasını belirlenen düzeyde elde etmek amacı ile laktik asit bakterileri kültür şeklinde peynire sonradan ilave edilir. Bu durum pastörize peynir üretimi esaslarından biridir.

Peynir olgunlaşmasının en önemli ölçütlerinden biri olan Soxhalet Henkel değeri, peynire uygun asitlik derecesini verir. Bu da pastörize peynir çeşitlerinin sert, yarı sert ve yumuşak peynir olarak ortaya çıkmasına neden olur. Sert ve orta sert pastörize peynir için, yavaş asitlik gelişimi gösteren bakteriler kullanılırken yumuşak pastörize peynir içinde çabuk asitlik yapan bakteriler kullanılır.

İyi ve kaliteli bir pastörize peynir, hoş bir aroma ve tada sahip olmalı, kokusu iştah açıcı olmalıdır. Pastörize peynirde ekşi oranı, tuz oranı ve koku oranı çok iyi ayarlanmış olmalıdır. Yabancı fermentasyon barındırmamalıdır.

Pastörize peynir

Belli standartlara tabi tutulan sütün, peynir mayalama teknesine alındıktan sonra kültür ve peynir mayası eklenir. Çeşitli enzim ve baharatlarda kullanılabilmektedir. Mayalan peynir çeşitli presleme ve paketleme işlemlerinden geçirilerek pastörize peynir elde edilir.
" } ] }