{ "title": "Parmesan Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Parmesan-Peyniri-81594.jpg", "date": "21.01.2024 14:28:46", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700 yıl önce papazlar tarafından ilk kez üretildiği söylenmektedir. İtalya'nın dışında üretimine şimdiye kadar rastlanmamıştır. Bu yüzden o bölgeye ait bir peynir olup, oldukça pahalı bir peynirdir. Bu sebeple ulaşılması çok kolay bir peynir değildir ve birçok ülkede pahalı, lüks peynir kategorisine girmektedir. Parmesan peyniri, en az 12 ay boyunca bekletilerek yapılmaktadır. Ne kadar çok bekletilmiş ise o kadar çok lezzetinde ve değerinde artış olmaktadır. Bu sürede 24-36 ay arasında değişmektedir. Parmesan peynir yapımı emek, sabır ve tutku istemektedir.

Parmesan peyniri oldukça sert ve açık sarı renklidir. Tamamen doğal olan bu peynir çeşidi çok lezzetli olup, kullanıldığı yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Damakta bıraktığı lezzet ve kalitesi bakımından dünyaya mal olmuş bir üne sahiptir. Parmesan peynir üretimi çok uzun sürdüğü için çok sabır gerekmektedir. Ancak bu bekleme süresi parmesan peynirinin o eşsiz lezzetine değmektedir. Aynı zamanda çok besleyici olan bir peynir çeşididir.

Parmesan peyniri nasıl yapılır?

Parmesan peyniri yapımı için inek sütü pastörize olarak kullanılmadan yapılmaktadır. En önemli özelliği parmesan peynirinin taze sütten elde edilmesidir. Peynirin lezzeti sütün elde edilmesinden başlamaktadır. Parmesan peyniri için kullanılan süt için beslenen ineklerin beslenme şekilleri bile çok önemlidir. En kaliteli ve çok lezzetli parmesan peynirleri, yağ oranının diğer mevsimlere göre daha düşük olmasından dolayı ilkbahar ayları en uygun zamanlardır. Çünkü bu mevsimlerde peynir daha kuru ve beyaz renkte olmaktadır. Fakat diğer aylarda üretilen parmesan peynirleri altın sarısı gibi daha koyu renkte olmaktadır. Ayrıca daha aromalı olmaktadır.

1 kilogram parmesan peyniri yapmak için yaklaşık 16 kilogram süt kullanılmaktadır. Yağsız süt elde etmek parmesan peynirinin üretimi için ilk aşamadır. İlk önce sütün yağ oranının azaltılma işlemi yapılmaktadır. Bunun için süt, tül filtrelerden geçirilerek dinlenme tepsilerine yatırılmaktadır. Sütün yağının alınması için 24 saat süt bu tepsilerde bekletilmektedir. Bir gün sonra sütün üzerinde kalın bir yağ ve kaymak tabakası oluşmaktadır. Sütün üzerinde meydana gelen yağ ve kaymak tabakası daha sonra alınmaktadır. Kalan yağsız süt büyük kazanlara alınır.

Yağsız süt, süt kazanlarına alındıktan sonra parmesan peynir yapma işlemi başlamaktadır. Yağı alınan süt ile yeni sağımdan gelmiş yağlı süt, büyük süt kazanlarında tül filtrelerden geçirilerek birleştirilmektedir. Süt kazanları yaklaşık 35 dereceye kadar ısıtılmaktadır. Daha sonra kazanlardaki süt içerisine peynir mayası ilave edilmektedir. İlave edilen peynir mayası sütün içinde hızlıca mayalanma işlemine başlamaktadır. O andan itibaren süt, büyük karıştırıcılar ile 15 dakikalık aralarla toplam bir saat karıştırılmaktadır. Bir saat sonra kazanın içerisinde büyük parçalar halinde kesilmiş süt meydana gelmektedir. Kesilmiş süt parçaları yani peynir parçaları oldukça büyüktür. Bu sebeple peynir parçaları, keten tül yardımı ile kazanlar içerisinden çıkartılır. Daha sonra kalan suyunun da süzülmesi için peynir kaplar içerisinde bekletilir.

Süzme işlemi bittikten sonra kendisine has şekli vermek için çelik kaplara alınmaktadır. Bu çelik kaplarda iki gün daha kesilmiş olan süt bekletilmektedir. İki gün sonunda peynir parmesan peynir şeklini almış olacak.

Son işlem olarak parmesan peyniri yaklaşık 20 gün boyunca tuzlu su tanklarında bekletilmektedir. 20 gün sonra tuzlu su tanklarından çıkartılarak bekletilmek üzere sıcak odalara alınarak terlemeye bırakılır. Bu sıcak odalarda 24 saat bekletilir ve ahşap rafları olan depoya alınır. Depoya alınan parmesan peynirler bir yıl boyunca her hafta küf yapmaması için temizlenmelidir. Parmesan peynirlerinin alt ve üstü temizlenerek, havalandırılması sağlanmaktadır. 24 ay sonunda peynir artık tüketilebilecek durumda olacaktır. Parmesan peyniri ne kadar bekletilirse kalitesi ve lezzeti o kadar artacaktır.
" } ] }