{ "title": "Otlu Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Otlu-Peynir-66263.jpg", "date": "20.01.2024 05:45:44", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Otlu peynir, denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifa otlardan elde edilen otlu peynir, keçi, koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Otlu peynir'in tedarik edilen otlar her mevsimde yetişmemektedir. Sadece bahar aylarında yeşil iken bulunur. Aksi durumda kuruduğu zaman fayda sağlamaz. Kullanılan otlar, yabani kekik, mende, nane, kenger gibi içine yöresel otlar katılır. Doğu bölgesinde bazı illerde de yapılmaktadır. Ama en meşhur olanı Van'ın peyniridir. Kendine has yapısıyla ve mükemmel kokusuyla, sabah kahvaltında yayılan kokusuyla iştahları açan bir özelliğe sahiptir. Tamamen doğal üretilmektedir. Yapılışında çeşitli işlemlere tabi tutulur ve özenle yapılmaktadır. Tuzlanan küplerin içinde doldurulur. Boş kalmayacak şekilde iyice doldurulur ve toprağın içine gömülür. En az 3 ay ve üzeri süre içinde tüketilecek duruma gelir. Otlu peynir sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Öğünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Üzerine sıcak su dökülüp tüketilmesi daha çok harika olacaktır.