{ "title": "Otlu Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Otlu-Peynir-66263.jpg", "date": "20.01.2024 05:45:44", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Otlu peynir, denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifa otlardan elde edilen otlu peynir, keçi, koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Otlu peynir'in tedarik edilen otlar her mevsimde yetişmemektedir. Sadece bahar aylarında yeşil iken bulunur. Aksi durumda kuruduğu zaman fayda sağlamaz. Kullanılan otlar, yabani kekik, mende, nane, kenger gibi içine yöresel otlar katılır. Doğu bölgesinde bazı illerde de yapılmaktadır. Ama en meşhur olanı Van'ın peyniridir. Kendine has yapısıyla ve mükemmel kokusuyla, sabah kahvaltında yayılan kokusuyla iştahları açan bir özelliğe sahiptir. Tamamen doğal üretilmektedir. Yapılışında çeşitli işlemlere tabi tutulur ve özenle yapılmaktadır. Tuzlanan küplerin içinde doldurulur. Boş kalmayacak şekilde iyice doldurulur ve toprağın içine gömülür. En az 3 ay ve üzeri süre içinde tüketilecek duruma gelir. Otlu peynir sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Öğünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Üzerine sıcak su dökülüp tüketilmesi daha çok harika olacaktır.

Otlu peynir için kullanılan malzemeler
Otlu peynir nasıl yapılır?

Otlu peynirde kullanılan süt bazen inek, keçi ve koyun sütü olabilir. Bazen de 3 süt türü de beraber kullanılabilir. Süt kaynatılır ve 30 dereceye gelmesine dikkat edilmelidir. Bu dereceye gelen süt içine peynir mayası katılır. Maya yaklaşık olarak sütün içerisinde 1 saat kaldıktan sonra sütün içinde pıhtılaşır. Pıhtılaşan süt, teleme oluşmaya başlayınca temizlenmiş olan çeşitli otları yani yabani kekik, sarımsak ve mende, nane vs. Gibi otlar katılır. Telemenin peynir durumuna gelmesi için bir tane temiz bir torba kullanılır. Teleme hazır olduğu zaman bez torbaya yerleştirme zamanı gelir. Bez torbanın içine bir kat teleme ve bir kat da ot olacak şekilde kat kat konulmasının ardından sıralanır. Bu işlemlerin ardından bez torbanın ağzı iyice kapatılır. Daha sonra peynir süzülmeye bırakılır. Torbaya konulan otlu peynirin tüm suyunu çıkması için bir süzgece bırakılır ve üzerini ağırlık uygulaması yapılır. Örneğin taş konulabilir. 5-6 saat dinleme süresinden sonra bez torbasından çıkarılır. Otlu peynir 2-3 santim kalınlığında kesilip muhafaza edilebilir. Bunlara alternatif olarak otlu peynir kaplara konulabilir. Bu işlemlerin yanın sıra 6-7 ay bekletildikten sonra tüketilebilir. Bu şekilde daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.

Otlu peynir faydaları nelerdir?

" } ] }