{ "title": "Örgü Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Orgu-Peynir-23456.jpg", "date": "19.01.2024 06:13:39", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Örgü peynir, Görsel açıdan da oldukça farkı ve lezzetli bir peynirdir. Örgü peyniri aslında Diyarbakır'ın Karacadağ yöresine ait meşhur bir peynir çeşididir. Diyarbakır ve çevresinde salamura olarak zamanında yapılır ve bütün bir yıl boyunca yenilir. Günümüzde sadece bu bölgelerde değil tüm market raflarında da bulmak mümkündür. Ancak geleneksel olan örgü peynirini Diyarbakır'dan alıp yemek daha farklıdır.

Ayrıca örgü peyniri diğer peynirlerden bir farkı da salamura olarak olgunlaştırılması ve uzun bir süre saklanabiliyor olmasıdır. Evde de örgü peyniri biraz uzun ve zahmetli de olsa yapılabilmektedir.

Örgü peyniri yapmak için gerekli olan malzemeler
Örgü peyniri nasıl yapılır?

Öncelikle örgü peynirini yapmak için sütçüden veya köyden aldığımız sütü büyük boy bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Yoğurt mayalama kıvamına geldiğinde sütün altını kapatıyoruz. Daha sonra ev yoğurdumuzu çatal yardımı ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpıyoruz. Çırptığımız bu karışımı sütün ortasını aralayıp döküyoruz. Daha sonra bir çay kaşığı yoğurt mayasını dokuz çay kaşığı su ile sulandırıp iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız bu mayayı da aynı şekilde sütün ortasını aralayıp döküyoruz ve bir kaşık yardımı ile hafifçe karıştırıyoruz. Son olarak da mayalamış olduğumuz sütün üzerini iyice kapatıyoruz ve ortalama bir saat kadar bu şekilde bekletiyoruz.

Örgü peyniri yapmak için süt yoğurt kıvamına gelmiş ise bir kepçe yardımı ile süzgece döküp suyunun süzülmesini sağlıyoruz. Daha sonra bu karışımı avucumuzun içerisine alıp sıkarak iyice sıkıyoruz. Bu işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlıyoruz. Diğer bir yandan da büyük boy bir tencereye beş litre su ve bir çay bardağı salamura tuz koyup ortalama 40-45 derece sıcaklığa gelene kadar kaynatıyoruz. Daha sonra ısıtılan bu suyun üzerine bir süzgeç yerleştiriyoruz. Yerleştirdiğimiz bu süzgecin içerisine önceden hazırladığımız örgü peynirlerini portakal büyüklüğü parçalar halinde tek tek süzgece yerleştirip bir kaşık yardımı ile eziyoruz. Daha sonra eriyen peynirlere örgü şeklini vererek soğuk suya batırıp çıkarıyoruz. Bu işlemi tüm peynirler bitinceye kadar tekrar ediyoruz.
" } ] }