{ "title": "Mozzarella Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Mozzarella-Peyniri-77865.png", "date": "21.01.2024 09:47:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mozzarella peyniri, kökeni İtalya olan ve tüm dünyada severek tüketilen bir peynir türüdür. Kahvaltılarda, pizza yapımında, makarna ve salatalarda mozzarella peyniri vazgeçilmez bir tercihtir. Özellikle pizza malzemeleri arasında en fazla rağbet gören bu peynirdir. Taze tüketilen bu peynirin işleme teknikleri de zor değildir. Aslında mozzarella Türk tipi peynirlere benzer olduğu içinde, ülkemizde de çok tüketiliyor. Her yerde bulabileceğiniz peynirlerden biridir. Şaraplara da güzel eşlik eder, fiyatı uygun olduğu içinde her an elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Mozzarella peyniri özellikleri nelerdir?

İyi bir mozarella peynirini anlamanız için bir lokma almanız gerekir. Ağzınızda dişlerinizde bir gıcırdama tadı olmalıdır. Çünkü mozarella taze tüketildiği için her taze peynirin verdiği bir histir bu. Ayrıca peyniri kestiğinizde içinden sıvı akmamalı, bütün şekilde durmalı ve dağılmamalıdır. Tok bir peynir görünümü vermelidir. Bunlar iyi bir mozarella peynirinin özellikleridir. Peynir liflenir bir yapıda olmalıdır. Eğer mozarella peyniri çok beklerse, peynirde erime olmaya başlar. Özellikle başlangıçta dış yüzeyinden erime olur. Bu peynirin ne kadar taze olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Hakiki bir mozzarella peyniri işlenmemiş çiğ manda sütüyle yapılır. Peynir 1-2 günlük olduğunda tazeyken tüketilir. Ancak manda sütünü bulmak çok kolay değildir. Bu nedenle biraz manda sütü ile inek sütü karıştırılarak ya da sadece inek sütüyle yapılan mozarella peyniri günümüz koşullarında daha fazla tercih edilir. Ayrıca çiğ sütten peynir yapımının bazı sakıncaları olduğu içinde, üreticiler genellikle pastörize sütü tercih eder. Ayrıca peynirin raf ömrünün uzatılması için, genellikle salamura ambalajlama yöntemi tercih edilir. Fakat çiğ sütten yapılmadığı için, bu tür mozarella peyniri pek aslına benzer olmuyor.

Mozzarella peyniri üretiminde süt pastörize edilerek, kültürleme sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur. Buna kalsiyum ve maya ilave edilerek, teleme ayrılır. Daha sonra sıcak suda hamur yoğurulur. Kıvamını bulunca da peynir kalıplara konur ve soğuk suyun içine dökülür. İyice soğuyunca paketlenerek satışa sunulur. Taze peynir olduğu için kıvamı da yumuşak olur. Genellikle 100-400 gram arasında paketlenmiş olarak satılır. Ancak peynirin tazeliğini kısa sürede kaybetmesi nedeniyle, paketi açtığınızda hepsini tüketmeye çalışmalısınız.

Evde mozarella peyniri nasıl yapılır?

Bu peynir türü taze olarak tüketildiği için evde yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu peynir yağlı ve kalorilidir. Bunu diyet peynir olarak tüketmek pek doğru değildir. Aynı kaşar peyniri gibi fırınlandığı zaman eriyebilir. Bu nedenle evde yaptığınız mozarella peynirini kahvaltılarınız için bir seçenek olarak tüketebilirsiniz. Şimdi malzemelerini vereceğiniz peyniri sizlerle hazırlayalım.
Mozzarella peyniri nasıl yapılır?

Önce suda erittiğiniz limon tuzunun içine sütü ilave ederek, ocağın üzerine alın. Hafifçe süt ısındığı zaman yani yoğurt mayaladığınız zaman nasıl serçe parmağınızın dayanacağı sıcaklık oluyorsa, peyniri yapmak içinde aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu aşamada peynir mayasını süte karıştırın ve otuz saniye kadar ocakta tutarak indirin. Daha sonra tencerenin ağzını kapatarak 10 dakika kadar bekleyin. Mayalanan peyniri süzerek suyunu ayırın. Bu suyu ocağın üzerine alın ve kaynatmaya başlayın. Daha sonra bir kevgirle peynirleri bu kaynayan suyun içine batırıp çıkarın. Arada bir yumuşayan peyniri elinizle esneterek yoğurmayı da ihmal etmeyin. Mozzarella peyniri yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, peynirin kaynar suyun içinde böyle sakız gibi esnek hale gelmesidir. Daha sonra peyniri yuvarlayın ve mozzarella peyniri servisine başlayın.
" } ] }