{ "title": "Mihaliç Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Mihalic-Peyniri-74244.jpg", "date": "20.01.2024 04:00:49", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Mihaliç Peyniri; Peynir tarihi çok eskilere dayanır ve ülkemizde vazgeçilmez lezzetler arasında yerini alır. Kahvaltılarda çeşit çeşit birçok peynir görmeyi isteriz. Kahvaltıların dışında salatalara, çorbalara, makarnalara, ev yapımı eriştelere farklı farklı peynirler kullanmayı severiz.

Mihaliç peyniri de ülkemizin yöresel lezzetlerindedir. Adını Bursa ilinin Karacabey ilçesinin eski adından alır. Mihaliç peyniri yağı alınmamış koyun ve inek sütünden elde edilir. Gene olarak büyük büyük gözeneklere sahip, yağlı, tuzlu ve dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Tarihi oldukça eski zamana dayanır. Bursa, Balıkesir ve İzmir'de yaygın olarak üretimi ve tüketimi olur.

Mihaliç peyniri geleneksel olarak yalnızca koyun sütünden üretilir. Fakat şimdiki zamanlarda peynirde koku istemediğimiz için ve koyun sütünde verim oranının azalmasından dolayı hem inek hem keçi hem de koyun sütünün karışımı ile elde edilir.

Mihaliç Peyniri Nasıl Yapılır?

Beş kilo kadar sütten yaklaşık olarak bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Süt temizlenip süzüldükten sonra kazana dökülür, mayalanır. Mayalanma olayından sonra elde edilen pıhtılar, tahta sopa kullanılarak pirinç tanesi boyutlarına erişene dek sıkıştırılır. Mihaliç peynirine özgü gözenekli yapının oluşması için kazanın içine kaynamış su ilave edilir. Ardından kazan temiz bir bez ile örtülür ve dinlendirilir. Dipte çökmüş olarak bulunan parçalar elle yuvarlanır ve sıkıştırılır. Topak topak olanlar bezin içine alınır ve çengel ile bağlanarak dinlendirilir. Dinlendikten sonra 12 saat beklenir. Ardından salamuraya geçilir. Hem peynir hem de tuz tabakalar halinde fıçıların içine yerleştirilir. Soğuk hava depolarında 4 ay kadar bekletilir ve tüketime hazır hale gelir.

Mihaliç Peynir Tüketimi

Mihaliç peyniri standart olarak yani büyüklük, şekil bakımından normal oranlarda değildir. Genel olarak 3 ya da 4 kilogramlık ağırlıklarda satılır. Salamura olduğu için tuzludur ve dayanıklıdır. Mihaliç peyniri ılık su içinde yaklaşık 6 saat kadar bekletilir daha sonra tüketilir. Yapısında %45 oran yağ barındırır. Kahvaltıların yanı sıra makarna, tost, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, ev yapımı olan eriştelerde kullanılır. Mihaliç peynirini çok sevenler tavada kızartma halini de yapmaktadır.

Mihaliç Peyniri Nasıl Saklanır?

Fermente sütlerden elde edilen peynirler gibi canlıdır. Hem yapısal hem de kimyasal niteliklerinde raf ömrü boyunca farklılıklar gözlenir. Mihaliç peyniri 4 ile 6 santigrat derece arası sıcaklıklarda saklanmalı ve tuzlu su içinde olmalıdır. Soğuk bölgelerde yaşayanlar serin ve hava alan kilerlerde saklanır, evde buzdolabının alt taraflarında korunur.

Mihaliç Peyniri Faydaları Nelerdir?
" } ] }