{ "title": "Lor Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Lor-Peyniri-28985.jpg", "date": "19.01.2024 23:56:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lor peyniri, İtalyanların ricotta olarak tanımladığı, bizde lor peyniri olarak bilinen bir peynir türüdür. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu peyniri yapmakta kolaydır. Ancak bu peynir türünü süt kesiği ile karıştırmamanız gerekir. Çünkü lor peynirini peynir altı suyundan yapıyorsunuz. Süt kesiği limon, sirke ya da yoğurtla sütün kestirilmesi ile edilir. Peynir altı suyuyla yapılan lor peynirini börek harcında, kahvaltılarda, kek ve kurabiyelerde, meyvelerle harmanlayarak, makarna sosları içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle taze iken krema kıvamında olduğu zaman çilek gibi meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Taze tatlı lor peynirini balla karıştırarak kahvaltınıza renk katabilirsiniz.

Peynir türleri arasında besleyici özelliği en yüksek olan peynir lor peyniridir. İçeriğindeki kalsiyum ve protein miktarı oldukça fazladır. Özellikle sporcuların peynir altı suyu proteini içermesinden dolayı tükettiği ve Whey protein denilen peynirde budur. Çocuklarda da kemik gelişimi için tavsiye edilen peynirlerden biri lor peyniridir. Tuzlu ve tuzsuz olarak lor peyniri yapmanız mümkündür. Evde kolayca yapabileceğiniz bu faydalı peyniri birlikte hazırlamaya başlayalım.

Lor peyniri için gereken malzemeler
Lor peyniri nasıl yapılır?

Öncelikle uygun bir tencerede peynir alt suyunu ocakta kaynatmaya başlayın. Peynir altı suyu kaynadığı zaman hemen yoğurdu içine dökün. Karışım tekrar kaynayıncaya kadar bekleyin. Daha sonra ocağı kapatarak, yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sürede kesilmiş olan lor tencerenin üstünde birikir. Bu bir kevgir yardımıyla süzgünün içine alın. İsterseniz tencerede bulunan malzemenin hepsini süzgünün içine dökün. Bu şekilde 1-2 saat beklettiğinizde lor peyniri tüketime hazır hale gelecektir.

Önemli püf noktaları

Lor peyniri yaparken yoğurt yerine yarım limon suyu ya da 3 yemek kaşığı sirke de kullanılabilir. Fakat sirke ile yaptığınız peynirin peynir altı suyundan çıkan lor peyniri oldukça az olur. Çünkü sirkeden ekşi asidi alan süte yeniden sirke koyduğunuzda fazla etki yapmaz. Bu yüzden lor peyniri yapmanız için peynir mayası ile yapılan peynirin peynir altı suyunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak lor peynirinin çabuk bozulacağını unutmayın. Bu şekilde tuzsuz hazırlandığında fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Eğer lor peynirini tuzlarsanız bunu da en fazla 7-10 gün içinde tüketmelisiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }