{ "title": "Lor Peyniri Suyu", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Lor-Peyniri-Suyu-57384.jpg", "date": "20.01.2024 15:13:02", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Lor peyniri suyu, sütten peynir yapılırken, mayalanmış sütün pıhtılaşması ile sütün pıhtılaşmayan sarımsı kısmına verilen isimdir. Lor peyniri suyu, peynir imalatı esnasında elde edilen bir yan üründür. Ancak faydaları ve kullanım alanları oldukça fazla olan bu yan ürün, miktar olarak da peynir yapılan sütte peynirin esasını oluşturan pıhtılardan daha fazladır. Öyle ki bu oran peynir için %20-30 iken lor peyniri suyu için %80-70 olabilir.

Lor Peyniri Suyu Nasıl Yapılır?

Lor peyniri suyu elde edebilmek için öncelikle sütün ya peynir mayası kullanılarak veya oda sıcaklığında bir gün bekletilip daha sonra kaynatılarak kesilmesi sağlanır. Bekletilen sütten lor peyniri ve peynir altı suyu elde edilmek isteniyorsa sütün önce 4-5 dakika kaynatılması ve bu süre sonunda içine 5-6 damla limon suyu eklenmesi gerekir. Kesilen sütün üstüne toplanan pıhtı peynir ana maddesidir ve bez süzgeçle süzülerek sıvı kısımdan ayrılması sağlandıktan sonra istenildiği şekilde tüketilebilir. Pıhtılaşmayan yeşilimsi sarı renkteki sıvı kısım ise lor peyniri suyudur. Puaça, pide, börek, kurabiye, bisküvi hamurunda süt yerine rahatlıkla kullanılabilir.

Lor Peyniri Suyu Kullanım Alanları
" } ] }