{ "title": "Lor Peyniri Protein", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Lor-Peyniri-Protein-37161.jpg", "date": "19.01.2024 21:19:29", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Lor peyniri protein, peynir altı suyu en basit değerlendirilme yöntemi olarak lor peyniri yapımında kullanılmaktadır. Peynir altı suyu doğrudan kullanılarak ya da içerisine bir miktar süt katılarak ısıtılır ve oluşan pıhtılardan lor peyniri elde edilir. Diğer peynir çeşitlerinin yapımından arta kalan peynir altı suyu sütün bileşiğinde bulunan yağ ve proteinin çok önemli bir kısmını içeriğinde barındırmaktadır. Bundan dolayı da peynir altı suyundan elde edilen lor peyniri protein açısından en zengin peynir çeşididir. Normal peynire göre son derece ekonomik olan lor peyniri protein ihtiyacının karşılanması bakımından çocuk ve yetişkinlerde özellikle tüketilmesi gereken peynirlerden biridir.

Lor peyniri protein değerleri açısından nasıldır?

Market raflarında ve şarküterilerde çok değişik ad ve markalar altında lor peyniri satılmaktadır. Lor peyniri protein açısından tüketilmesi gereken bir peynir olduğuna göre satın aldığımız lor peyniri protein değeri hakkında da fikir sahibi olmamız gerekir. Lor peynirinde bulunan protein miktarı çeşitlilik gösteren bir durumdur. Çünkü bu durum tamamen, peynir altı suyunun bileşimine göre değişiklik göstermekte ve kuru maddesi yüksek olan peynir suları hem lorun kalitesini hem de içeriğindeki yağ ve protein oranını artırmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre lor peyniri protein bakımından incelendiğinde; protein oranı en düşük kaliteli bir lor peynirinde %10.70 iken, en yüksek protein oranı ise %15.80 olarak tespit edilmiştir. İncelenen bütün örneklerde lor peyniri protein oranı %10 üzeri bulunmuştur.

Lor peyniri protein bakımından son derece zengin bir besin olmasına rağmen lor peyniri üretimindeki ısıtma maliyetleri nedeni ile peynir altı suyu yeterince değerlendirilememektedir. Ancak büyük işletmeler bu maliyeti göz önüne alarak üretim yapmaktadır.

Lor peyniri protein miktarı sütteki genetik özelliğe, sütü kullanılan hayvanın yemlenme ve çevre şartlarına kullanılan hammadde, katkı maddesi, üretim tekniği gibi durumlara bağlıdır. Üretim esnasında peynir altı suyunda kalan protein lor peynir protein içeriğini belirler.

100 gram lor peyniri protein değeri olarak size ortalama 14 gram protein sağlama özelliğine sahiptir. Lor peynirine ait proteinin biyolojik değerliği 126 iken bu oran yumurtada 100 et de 85 olarak saptanmıştır. Bu durumda lor peyniri yumurta ve ete oranla daha fazla proteine sahiptir.
" } ] }