{ "title": "Labne Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Labne-Peyniri-73478.jpg", "date": "23.01.2024 06:29:12", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Labne peyniri; kahvaltılarda çok fazla tüketilen ve çocukların severek tükettiği bir peynir çeşididir. Türk kahvaltı sofralarında peynir olmazsa olmazlardandır. Labne peyniri, çoğunlukla kahvaltılarda tüketilmektedir fakat bunun yanında çok fazla pasta yapımında da kullanılmaktadır. Labne peynirinin evde yapımı oldukça kolay ve basit bir yapımı vardır. Evde labne peynirini yapmak hem doğal olması yönünden hem de içerisinde hangi maddelerin bulunduğunun bilinmesi açısından oldukça faydalı olup, ailenizin gönül rahatlığı ile tüketmelerini isteyebilirsiniz.

Sağlıklı dişler ve kemik gelişimi için kalsiyum mutlaka şarttır. Peynir bir kalsiyum ve protein deposudur. Eğer gelişme çağında olan çocuğunuz süt ve süt ürünlerini tüketmiyor ise mutlaka her gün peynir tüketmesi gerekir. Kemiklerde depolanan kalsiyum kişinin genç yaşlarından itibaren birikip, tüm yaşamı boyunca kullanılmaktadır. Ayrıca peynir, iyi bir protein ve folik asit kaynağıdır. Bunların yanında A, B ve D vitaminleri açısından çok zengin bir besindir. Şimdi labne peynirinin yapımı için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Labne peyniri tarifi için gerekli malzemeler
Labne peyniri tarifi Nasıl Yapılır?

İlk önce günlük sütü ocak üzerinde orta ateşte kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra üç veya 4 dakika daha kaynatın. Süt kaynadıktan sonra taşmamasına dikkat edin. Daha sonra kaynamış sütü ocak üzerinden alıp, bir kenarda ılımaya bırakın. Yaklaşık süt sıcaklığı 35 veya 40 derece oluncaya kadar ılıtın. Ayrıca beyaz peynirin de sıcaklığı da oda sıcaklığında olması gerekir. Beyaz peyniri buzdolabından alıp kullanmamanız gerekir. Beyaz peyniri bir cam kâse içerisinde bir çatal yardımı ile güzelce ezin ve üzerine yarım su bardağı süt ilave ederek, güzelce karıştırın. Bu hazırladığımız mayayı daha sonra ılımaya bırakılan süt içerisine ilave ederek, iyice karıştırın. Böylece süt mayalanmış oluyor.

Mayaladığımız bu sütü ılık bir ortamda bekletmemiz gerekmektedir. Ancak sakın soba üzerine veya kalorifer üzerine sütü kesinlikle bırakmayınız. Kalın bir örtü ile veya battaniye ile sütü güzelce sardıktan sonra ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Bu işlemi eğer akşam yaparsanız sabaha kadar labne peyniri mayalanmış olacaktır. Çünkü peynir mayalanma süreci yaklaşık 6 saat sürmektedir. Daha sonra mayalanan peyniri temiz bir bez veya tülbent yardımı ile peynir suyunun süzülmesini sağlayarak, yüksek bir yere asın ve bir saat suyunun süzülmesini bekleyin.

Süzülen bu su altına bir kap koyabilirsiniz. Çünkü bu su peynir altı suyu olarak isimlendirilmektedir. Peynir altı suyu birçok işlemde kullanılabilmektedir. Örneğin dondurma yapımında kullanabilirsiniz. Bir saat süzülme işlemi gerçekleştikten sonra labne peyniri hazırdır. Hazırlanan labne peynirini daha sonra cam kavanozda, buzdolabında saklayabilirsiniz.
" } ] }