{ "title": "Kuymak Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kuymak-Peyniri-46483.jpg", "date": "21.01.2024 00:31:33", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Kuymak peyniri, yumurta, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan omlet tarzındaki nefis kuymak lezzeti Karadeniz'e ait yöresel kahvaltılıklardan biridir. Bu harika karışımın içine koyulan tel peynir zaman içinde kuymak peyniri olarak adlandırılmıştır. Kuymak peyniri, yöresel peynirlerden biri olup, geleneksel yöntemler ile pıhtılaştırılarak üretilmektedir. Belli bir standarda sahip olmayan kuymak peyniri protein içeriği son derece yüksek mikrobiyolojik kalitesi düşük olan peynir çeşitleri arasındadır. Kokusuz beyaz- sarı renkli, yarı yumuşak, elastik yapılı, ağızda kolay dağılma özelliğine sahip ve süt tadında bir peynirdir.

Kuymak peyniri nasıl yapılır?

Kuymak peyniri, taze olarak tüketilir ve çabuk bozulma özelliğine sahip olduğundan vakumlu ambalajlar ile saklanır. İnek sütünden yapılan peynir, süt süzüldükten sonra oda ısısında bekletilerek ekşimesi sağlanır. Ekşiyen süte yeni sağılmış ve tülbent ile süzülmüş süt ilave edilir. Eski ve yeni süt karşımı kaynama derecesine gelene kadar kaynatılır, kaynama derecesinde olan süte peynir mayası ve tuz eklenerek kaynatma işlemine devam edilir. Bir süre sonra sütün içerisinde iplik şeklinde pıhtı oluşumu gözlemlenir. Bu pıhtılaşma özelliğini kazanan sütte ısı uygulaması sona erdirilir ve süt soğuması için bir kenarda bekletilir.

Daha önceden elde edilmiş olan peynir altı suyuna tuz eklenerek pıhtılar bu suyun içerisinde bekletilir. İyice sert bir hal alan kuymak peyniri bir gün boyunca süzülmesi için bir süzgece alınır. Tuzlanmış ve önceden hazırlanmış olan koyun derisi içine basılan kuymak peyniri hava almaması gerektiği için ağzı çok sıkı bir şekilde bağlandıktan sonra, toprağın içerisine gömülür. Toprakta kalma süresi 15-20 gün aralığındadır. Topraktan çıkarıldıktan sonra tulum derisi birkaç yerinden şiş yardımı ile delinip peynir tekrar toprağa gömülür. 20 gün süresince de bu şekilde bekletilen kuymak peyniri tulumdan çıkarılarak bidonlara aktarılır. Bu şekilde elde edilen bir peynir örneğine başka bir yerde rastlanılmamaktadır.

Kuymak peyniri son derece lifli bir yapıya sahiptir. Yağlı ya da yarım yağlı sütten yapılmaktadır. Kuymak peynirinde kuru hammadde de oranı %40, yağ oranı %10, tuz oranı ise %5 civarındadır.

Kuymak peynirinin muhafaza şekli peynirin mikrobiyolojik kalitesini en fazla etkileyen unsurlar arasındadır bundan dolayı vakumlanmış olarak muhafaza edilmesi en uygun muhafaza şeklidir. Beğenilme özelliği oldukça yüksek olan kuymak peyniri, hijyen teknikleri ve standart bir üretim tekniğine sahip olmadığından dolayı sağlık açısından riskli olabilmektedir. Besin değeri çok yüksek olan kuymak peyniri fabrika şartlarında üretilse dahi üretim şeklinin belli bir standarda dayanmaması nedeni ile her seferinde aynı kalite ve tat ile üretilmesi mümkün olmayacaktır.
" } ] }