{ "title": "Künefe Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kunefe-Peyniri-32137.jpg", "date": "20.01.2024 16:12:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Künefe peyniri, tuzsuz peynir çeşitlerinden biridir. Künefe Hatay mutfağına ait özel bir lezzeti olan sevilen bir tatlıdır. Bu tatlıya bu lezzeti veren ise künefe peyniridir. Peynirin özelliği tuzsuz olması ve keçi sütüyle yapılıyor olmasıdır. Bazı üreticiler tarafından inek sütüyle de bu peynir yapılsa da aynı lezzeti alamazsınız. Bir de künefede kullanılacak peynirin en fazla iki günlük olması gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, künefe ekşi bir tatta olur. Bu tatlıda künefe peyniri dışında bir peynir türü kullanılmaz. Kullanılsa bile aynı lezzette bir künefe elde edilmez. Bu peyniri bazıları dil peynirine benzetebilir. Ancak dil peyniri de künefe peynirinin yerini tutamaz. Künefenin lezzetinin kaynağı bu peynirdir: bu yüzden Hatay dışında bu tatlıyı aynı lezzette yiyemezsiniz. Bunun nedeni sadece tatlıda kullanılan peynirdir. Bu ilin dışında künefe yapacak restoranlarda, aynı lezzeti yakalayabilmek için peynirini özel olarak Hatay'dan dondurulmuş olarak getirirler.

Künefe peyniri nasıl yapılır?

Künefe peynirini yapmak için mümkünse yeni sağılmış keçi sütü kullanın. Bu olmadığı takdirde taze sağılmış inek sütü kullanabilirsiniz. Sütü 35 dereceye kadar ısıtın. İçine peynir mayası ilave ederek, sütün pıhtılaşmasını sağlayın. Sütün böyle jölemsi kıvamda pıhtı yapması için yaklaşık 2 saat kadar beklenmesi gerekir. İçinde mikroorganizma oluşumuna engel olmak içinde pastörizasyon işlemi yapılmalıdır. Daha sonra sütün içindeki kıvamlı pıhtıları kepçe ile keserek bir tülbentin içine alın. Peynirden küçük bir parça alarak kaynar suya atın. Burada eriyip esnemeye başlarsa, künefe peyniri olmuş demektir. Kısa bir süre daha oda sıcaklığında bekleterek peyniri olgunlaştırın. Bu künefe peynirini 2 gün içinde tatlıda kullanırsanız, en randımanlı lezzeti alırsınız. Ancak 7-10 gün kadar peynirin kullanımı mümkündür. Çünkü künefe peynirinde hiç tuz kullanılmaz. Dolayısıyla çok kolay bozulur.

Künefe peyniri künefe tatlısının ana malzemesidir. Künefeye orijinal lezzetini bu peynir verir. Beyaz renkli, tuzsuz ve ısıtıldığı zaman uzar. Künefe denilen tatlı kadayıf ve künefe peyniriyle birlikte ocakta kısık ateşte iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Tatlıya özelliğini verende bu peynirdir. Sıcak yenen künefe ağza alındığında uzar. Bu peynirin esneme özelliğinden kaynaklanır. Künefe peyniri İtalyanların mozzarella peynirine de çok benzer. Bu peynirin yapım amacı künefe tatlısının yapılması içindir. Ancak bazen başka tatlıların yapımında da kullanılır.
" } ] }