{ "title": "Köy Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Koy-Peyniri-31218.jpeg", "date": "19.01.2024 15:51:57", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Köy Peyniri, Mera hayvancılığı kapsamında yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen süt ile yapılan bir peynir türüdür. Kırsal kesimde geçim. Kaynağı haline gelen bu süt ürününe her yerde ulaşmak mümkündür. Şarküteri reyonlarında ön sırada yer alan bu peynir birçok çeşit ile her damak zevkine cevap vermektedir. Bu hususta tuzlu, tuzsuz ve otlu olarak zenginleştirilen köy peyniri lezzetli bir besin kaynağı haline dönüşmektedir. Söz konusu bu değerli organik gıda sayesinde vücudun ihtiyacı olan kalsiyum karşılanır. Aynı zamanda bahsedilen peynirin besin değerleri bakımından zengin olması vitamin ve minerallerin vücuda alınmasına yardımcı olur. Adını köy ortamından alan bu peynirin en belirgin özelliği kendine has kokusudur. Yeşil alanlarda beslenen koyun, keçi veya inek sütünden yapılan bu peynir tam bir enerji deposu niteliğindedir.

Köy Peyniri İçin Gerekli Malzemeleri
Köy Peyniri Nasıl Yapılır?

Derin bir kap içerisine alınan süt kaynatılıp ocak kapatılarak ılık hale gelinceye kadar bekletilir. Daha sonra peynir mayası ilave edilerek karıştırma işlemi yapılır. Ardından içerisine bir miktar tuz eklenip kapak sıkıca kapatılır. Kalın bir bez ile sarılarak yaklaşık 5 saat bekletilir. Bu aşamadan sonra elde edilen topaklar temiz bir bezin içerisine konulup süzülmeye bırakılır. Ertesi gün peynir hazır hale gelir. Elde edilen bu köy peyniri belli boyutlarda kesilerek muhafaza edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }