{ "title": "Kolot Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kolot-Peyniri-69825.jpg", "date": "19.01.2024 17:48:12", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazılarının da kuymak dediği harika lezzetin ana malzemelerinden bir tanesidir. Kolot peynirinin en önemli özelliği sıcak karşısına kendisini koy vermesidir. Tereyağıyla buluştuğunda hemen eriyen kolot peyniri soğuduğunda eski güzelliğini kaybetse de kesinlikle diğer yağlı peynirlerin birçoğu gibi kaskatı hale gelmez. Bu nedenle de soğuk haldeyken bile ekmek batırılarak kolaylıkla yenilmeye devam edilebilir.

Kolot peyniri görüntüsü ve bazı özellikle itibariyle kaşar peynirini andırır. Her iki peynirin de ortak özellikleri bol sütle yapılması ve bu nedenle de yağlı bir peynir çeşidi olmasıdır. Hatta bu özellikler sayesinde bazı ev hanımları muhlama yapımında Karadeniz peyniri yerine kaşar peynirini bile tercih etmektedir. Kolot peyniri Karadeniz yöresinde üretilse de yöresel ürünler satan bazı mandıralarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca bazı büyük firmalar tarafından da özel olarak üretilen ambalajlı kolot peyniri raflarda yerini bulmaktadır. Yolunuz Karadeniz illerine düştüğünde bu peynirin daha farklı isimlerle anıldığına da şahit olabilirsiniz. Bunların başında golote, kolote, kolof gibi isimler gelmektedir. Kolot peynirinin yapımı çok zor olmamakla birlikte yenilebilir aşamaya gelmesi için birkaç ay bekletilmesi gerekir. Peynirin yapımında peynir mayası kullanılır. Bunun dışında da pek çok peynir çeşidi gibi kaynatılarak yapılır. Fakat lezzetinin diğer peynir türlerinden farklı olmasının sebebi bu yöredeki hayvanların yem yerinde doğal ot yemesidir. Böylece sadece yeşillikle beslenen hayvanın sütü de daha yağlı olduğu için peynir lezzetli bir hal alır.

Kolot peyniri nasıl yapılır?

Kolot peynirinin yapımı için biriktirilen sütün kaymağı ayrılır ve içine peynir mayası atılır. Süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça peynirleşen sütün içindeki peynirler uygun büyüklükteki torbalara konulur. Aslında kolot peyniri de ismini bu torbadan alır. Bu torbaların ebadı yaklaşık yuvarlak bir pide büyüklüğündedir. Suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır ve yaklaşık 3 ay boyunca yenilebilecek kıvama gelmesi için serin yerde muhafaza edilir. Elde edilen peynir tıpkı bir bir küçük bisiklet teker gibidir. Bekleme süresi dolduktan sonra buzdolabında veya derin dondurucuda aylarca bozulmadan saklanabilir.

Kolot peyniri nasıl eritilir?

Kolot peynirini eritmek için Karadeniz tereyağı kullanılır. Eğer yoksa normal tereyağı da tercih edebilirsiniz. Peynir ufak ufak dilimlenir ve eriyip rengi değişen tereyağının içine atılarak iyice eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Mısır unu seviyorsanız orijinal muhlama da yapabilirsiniz. Bunun için 2 yemek kaşığı ter yağını bakır tavada eritin. Üzerine 2,5 yemek kaşığı mısır unu ilave edip iyice kavurun. Daha sonra da 1 çay bardağı soğuk suyla birlikte doğranmış kolot peynirini ekleyip eriyinceye kadar pişirin. Tavadan boşaltmadan sıcakken servis yapın.
" } ] }