{ "title": "Kıbrıs Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kibris-Peyniri-64268.jpg", "date": "20.01.2024 04:38:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kıbrıs Peyniri, Kıbrıs'a özgü, pişmiş yarı sert taze veya olgunlaşmış hali ile tüketilen bir peynir çeşididir. Koyun veya keçi sütü karışımı ya da koyun inek sütü karışımlarından elde edilen Kıbrıs peyniri daha çok hellim peyniri adı ile raflarda satışa sunulmaktadır. Kıbrıs peyniri çiğ haldeki keçi, koyun inek sütü veya bunların karışımlarından mayalanan preslenerek kalıplar halinde kesilmesi ve daha sonra kaynama derecesinde pişirilmesi ile elde edilen bir peynir çeşididir. Kıbrıs peyniri salamura solüsyonunda muhafaza edildiğinden dolayı oldukça tuzlu bir peynirdir. Diğer peynir çeşitlerinden farklı bir yapım aşamasına sahiptir.

Kıbrıs peyniri ve özellikleri nelerdir?

Kıbrıs peyniri farklı yapım tekniğinden dolayı mikroorganizma özelliği bakımından incelendiğinde sonradan uygulanan yüksek ısı işlemi stafilokokların ve E. Colinin yıkımı için yeterli olabilmektedir. Daha sonraki aşamalarda hijyenik olmayan koşullar, alet ve ekipman kullanımı, soğuk zincirin yeterli olmaması ve mevsimler faktörler mikrobiyolojik kalite açısından yetersiz olabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre çiğ sütten yapılmış ve ısı işlemi uygulanmış olan peynirlerde aureus, coli ile önemli oranlarda kontamine olduğu bildirilmiştir. Kıbrıs peyniri için ısı işleminden sonraki uygulamalar daha hijyen hale getirildiğinde mikrobiyolojik kalite de artış göstermektedir.

Süte peynir mayası ilave edilerek hazırlanan Kıbrıs peyniri açık sarı, kolay dilimlenme özelliğine sahip, yarı sert ve elastik yapıda olan bir peynirdir. Hafif asidik özelliği ile kendine has bir tada ve kokuya sahiptir. Kıbrıs peyniri üretilirken kullanılan sütün tedarikçisi kullanılan sütün cinsi, kalitesi oldukça dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

Kıbrıs peyniri üretiminde buzağı şirdeni kullanılır, domuz şirdeni ile Kıbrıs peyniri yapılamaz. Ayrıca Kıbrıs'ta yetişen ve özel bir nane olan menta viritis yaprakları aroma verici olarak kullanılır. Pastörize Kıbrıs sütünden üretilen hellim peynirine süt tozu, kaya tuzu, renklendirici ve koruyucu madde eklenmez. Kıbrıs peynirinde kullanılan koyun sütü, yağlı ve kuyruklu Kıbrıs yerli koyunlarından temin edilmektedir. Keçi sütü olarak ise yerli ırk kıl keçilerinin sütü kullanılmaktadır. İnek sütünde ise siyah alaca ırkı tercih edilmektedir.

Kıbrıs peyniri genellikle kızartılarak ve ızgarası yapılarak tüketildiğinden dolayı peynir yüksek sıcaklığa maruz kaldığında yayılma ve erime özelliği göstermez.
" } ] }