{ "title": "Keş Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kes-Peyniri-93923.jpg", "date": "20.01.2024 03:22:40", "author": "FATMA KALALİ", "article": [ { "article": "Keş Peyniri, Zonguldak ve Bolu civarı yörelerine ait bir peynir türüdür. Bu lezzetin tarihi çok eskiye dayanır. Orta Asya zamanından bu yana gelmiş geçmiş en lezzetli tatlardan biridir. Göçebe hayatın sürdürüldüğü zamanlarda, besin kaynakları kurutulur ve daha fazla besin kaynağı daha az ağırlıkta, yer kaplamadan taşınırdı. Böylelikle birçok besini yanlarında götürebilirlerdi. Sonrasında kullanılacağı zaman su eklenerek sıvı hale getirilirdi. Keş Peyniri günümüzde yapımı hala yaygındır. Doğu bölgelerimizde kış aylarında su eklenerek yoğurt haline getirilir. Yapımı gayet kolay olup, maliyeti ise makuldür. Günümüzde baktığımızda Türk ve Arap mutfaklarında görmekteyiz.

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keş Peyniri yağsız süt veya yoğurt ile yapılan bu peynirde besin değerinin kaybolmaması, raf ömrünün uzun olması için bol tuz kullanılır. Yörelerde kurut ya da yoğurt kurusu olarak da bilinir. Biraz tuzlu olmasına rağmen besin değeri çok yüksek bir gıdadır. Kalsiyum ve protein açısından oldukça zengindir. Evde yapımı gayet kolaydır ve istediğiniz sevdiğiniz baharatları, otları da yapım aşamasında ilave etmek mümkündür.

Keş Peyniri Yapım Aşaması Nasıldır?

İhtiyacınız kadar olan yoğurda bol tuz ekleyin karıştırın ve bez bir torbanın içine koyun. Süzülmesi için yüksek bir yere asın ve süzülmesini bekleyin. Süzüldükten sonra bir kabın içine alıp, elinizle şekil verebilirsiniz. Daha sonra peyniri güneşin altında kurutmaya bırakın. Birkaç güne kurur ve taş gibi serttir. Bu nedenden dolayı kuruyan peynirler özellikle rendelenerek yemeklerin yanında kullanılır.

Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelen Keş Peyniri, yumurta ile lezzetlerini adeta birleştirilerek ortaya nefis bir lezzet çıkmıştır. Birçok yöresel restoranların sabah kahvaltısı menüsünde görmek mümkündür. Ayrıca Makarna, Erişte veya börek çeşitlerinin içinde kullanılmaktadır. Yıllardan beri kullanılan, eskimeyen bu lezzetin ulaşımı kolay olup her peynircide rahatça bulabilirsiniz. İnternet de ise satışları mevcuttur.
" } ] }