{ "title": "Keş Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kes-Peyniri-93923.jpg", "date": "20.01.2024 03:22:40", "author": "FATMA KALALİ", "article": [ { "article": "Keş Peyniri, Zonguldak ve Bolu civarı yörelerine ait bir peynir türüdür. Bu lezzetin tarihi çok eskiye dayanır. Orta Asya zamanından bu yana gelmiş geçmiş en lezzetli tatlardan biridir. Göçebe hayatın sürdürüldüğü zamanlarda, besin kaynakları kurutulur ve daha fazla besin kaynağı daha az ağırlıkta, yer kaplamadan taşınırdı. Böylelikle birçok besini yanlarında götürebilirlerdi. Sonrasında kullanılacağı zaman su eklenerek sıvı hale getirilirdi. Keş Peyniri günümüzde yapımı hala yaygındır. Doğu bölgelerimizde kış aylarında su eklenerek yoğurt haline getirilir. Yapımı gayet kolay olup, maliyeti ise makuldür. Günümüzde baktığımızda Türk ve Arap mutfaklarında görmekteyiz.