{ "title": "Kelle Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kelle-Peyniri-62857.jpg", "date": "21.01.2024 15:43:16", "author": "Rabia Yaluk", "article": [ { "article": "Kelle peyniri, genellikle Balıkesir ve İzmir şehirlerine has bir peynirdir. Ayrıca fazlasıyla lezzetli, nefis kokusu ve güzel tadı ile bilinen bir peynir türüdür. Kelle peynirinin bir diğer adı ise mihaliç peyniridir. Oldukça lezzetli olan bu peynir tam bir Türk peyniridir. Kelle peyniri tam yağlı koyun sütünden elde edilmektedir. Genelde 5 kilo koyun sütünden 1 kilo kelle peyniri elde edilir. Yağı alınmış ve katkı maddesi ilave edilen sütlerde çok sert renksiz ve tatsız peynir elde edilir. Bu sebep ile süt kesinlikle tam yağlı ve katkı maddesiz olmalıdır. Kelle peyniri çok tuzlu bir peynirdir bunun sebebi ise salamura olmasıdır. Bu yüzden yenmeden önce suda bekletilip tuzu gittikten sonra tüketmek gerekir. Bunun için 5 veya 6 saat suda beklemesi yeterli olacaktır.