Keçi Peyniri: Öncelikle keçi sütünün yararlarını bilmek gerekir. Bu nedenle keçi peyniri için de aynı durum söz konusu. Keçi peyniri çok lezzetli bir tadı vardır. Tesiri yüksek asitler ile çok hızlı çökeldiği için küçük çocukların özellikle de sindirim sıkıntısı olanların beslenmesinde çok önemli rol oynar. Diğer sütlerden yapılmış peynirlere oranla daha çok esansı, yağ, A ve B vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, potasyum, içeriği oldukça fazla olarak vardır.
Keçi Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Keçi peyniri içeriğinde çok miktarda fosfat olduğu için balık ve et yemeyen insanlarda fosfat noksanlığından dolayı görülen rahatsızlıkların olmasını önlemektedir.
Keçi peyniri sadece Ülkemizde değil dünyanın çeşitli ülkelerinde de çeşitli isimlerle, üretimi yapılmaktadır. İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde üretimi oldukça fazladır.
Keçi peyniri yapma işlemine başlamadan evvel ilk adım olarak sağımı yapılmış keçi sütünün çok temiz bir süzekten süzülmesidir.
Daha sonra sütü pastörize etme işi için, farklı boylarda iki tencere lazım olacaktır. Öncelikle yapılması gereken Büyük tencerenin içerisine suyu koyup kaynaması gerek. Su kaynadıktan sonra küçük bir tencereyi su dolu olan büyük tencerenin içerisine oturtarak küçük tencerenin içine keçi süzülmüş olan keçi sütünü koyuyoruz. Küçük tenceredeki sütün ısısını yükseltiyoruz. Özellikle bu sürede bir termometre ile sütü devamlı olarak ısısını ölçerek sütün 65 dereceye çıkmasını bekliyoruz.
Isısı 65 dereceyi bulan sütü yarım saat süresince bu ısıda kalmasını sağlamalıyız.
Keçi sütü Yarım saat sonunda büyükçe bir tencerenin içerisine buz koyduktan sonra içinde keçi sütü bulunan tencereyi buz dolu olan tencerenin içine yerleştirmeliyiz ve soğutma işlemini kısa zamanda olmasını sağlamalıyız. Soğutma işi tamamlandıktan sonra sütün olması gereken sıcaklık 30 derece. Keçi Sütü 30 dereceye geldiğinde pastörize olma işlemi tamamlanmaktadır.
Keçi Peyniri Peynir kültürü nasıl hazırlanması;
Keçi peynirinin kültürünü hazırlamak için bu peynirden bir miktar alıp 1,5 ile 2 bardak sütün içine aktarıyoruz. Daha sonrasında aynı yoğurt mayalar gibi üzerini ve etrafını iyice sararak yaklaşık olarak 8 saat bekletmeliyiz. Keçi sütü bekleme sonunda süt içerisindeki peynirin tesiri ile katılaşacaktır.
Elde ettiğimiz pastörize keçi sütünden peynir yapmak için sütün %1,5'u oranında daha önce elde ettiğimiz peynir kültürü kullanıyoruz.
Peynir kültürü ile iyice karıştırdığımız tencere dolusu sütün kapağını kapatıp yine yoğurt mayalamada olduğu gibi tencereyi kalın bir bezle sarıyoruz. Bu süre Yaklaşık olarak 1 saat sonra sütün kıvam alması ile sütten teleme elde etme işlemine başlıyoruz.
Peynir mayasını bir kapta bir az su ile karıştırıp homojen bir kıvam almasını sağladıktan sonra.
Mayayı sütün içine aktardıktan sonra tencereyi birkaç dakika bir çömçeyle karıştırmalıyız. Arkasından tencerenin kapağını kapatıp, etrafını iyice sarıp mayalanma işleminin olması için beklemeliyiz. Mayalanma zamanı yaklaşık 2 saat olmalıdır
2 saat bekledikten sonra peynirin durumu kontrol edilmelidir. Oluşan peynir telemesi parmak ucuyla kontrol edildikten sonra, Eğer parmaktan pürüzsüz olarak akıyorsa ve altında koyu yeşile yakın bir su oluşmuşsa peynir yapım işi olmuştur.
Daha sonra Oluşan teleme ince bir süzek bezine sarılarak temiz bir yere asılıp süzülmesi beklenmelidir. Daha sonra kalıplara alınabilir ve üzeri tuzlanır.
Keçi peyniri kalıplara alındıktan sonra üzerlerine dikkatli bir şekilde ağırlıklar koyup iyice suyunu ataması ve sıkı bir şekil alması sağlanmalıdır.
Elde ettiğimiz keçi peynirinin süzme işinin tamamlandığından peynirleri tuzlu su ile hazırlanan salamura suyuna itinalı bir şekilde koymalıyız. 2 saat süren salamuranın ardından peynirleri salamura suyundan çıkartmalıyız
Salamura su banyosundan alınan peynirleri temiz ızgara telinin üstüne dizip ve oda sıcaklığında 6-7 saat dinlendirmeliyiz.
Daha sonra suyunu çekip kurumaya başlayan peynirleri ızgara teli ile buzdolabına alıp üzerini kapatmalıyız
Keçi peynirini bir gün sonra dolaptan alarak dış kısmını tuzlayarak, peynirleri dilim şeklinde 5 litre suya yarım kilo tuz ile hazırladığımız salamuraya koyup işlemi tamamlıyoruz.