{ "title": "Keçi Peyniri Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Keci-Peyniri-Nasil-Yapilir-81781.jpg", "date": "21.01.2024 19:04:29", "author": "MUSTAFA GÜRSES", "article": [ { "article": "
Keçi peyniri nasıl yapılır, sorusu günümüzde birçok kişiler tarafından olmak üzere özellikle de hanımlar tarafından merak edilmektedir. Keçi peynirinin özü keçi sütüdür. Keçi sütünün faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsan sağlığı ve bebeklerin sindirim sağlığı açısından oldukça yarayışlı olan keçi sütü ile peynirde yaparak yararlanılır. Keçi peyniri diğer sütlerden yapılmış olan peynirlere karşı daha bol vitaminlidir. İçerisinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içermektedir. Bu vitaminler ve besin değerleri en yüksek oranda olarak keçi peynirinde mevcuttur. Et ve balığın tüketilmemesi gibi durumlarda alınamayan vitaminler ve mineraller keçi peynirinden alınır. Keçi peyniri ülkemizin direk tercih talebinde olduğu gibi diğer ülkelerinde talebi doğrultusundadır.

Keçi peyniri yapmak için gerekli malzemeler
Keçi peyniri nasıl yapılır?

Keçi sütünü geniş tencerenin içine tülbenti serin. Üzerine sütü aktarın. Sütü süzme işlemi ardından ocağın üzerine bırakın. Sütü ocağa alın ve yaklaşık 36-38 dereceye gelene kadar bekleyin. Peynir mayasını bir kabın içerisinde az miktarda süt ile maya seyreltilip tencerenin çerisine aktarılır. Süt ile peynir mayasının buluşması üzerine 3-5 dakika kadar karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kalın bezler veya havlular yardımıyla etrafı sarılır. Bu durum sütün sıcaklığını koruyacak daha erken mayalanarak peynir oluşmasını sağlayacaktır. Bu şekilde 4-5 saat kadar beklenir. Daha sonra tencerenin ağzı açılarak oluşan pıhtılanma üç dört parça halinde kesilir. Parçaların her birini ayrı ayrı şekillerde bez tülbentlere konulup ağızları sıkı şekilde kapatılır. Kapatılan tülbentlerin üzerine ise ağırlık konularak süzdürme işleminin daha etkili biçimde olması sağlanır. Peynir tülbentten çıkartılıp 4-5 parça halinde kesilerek tuzlanma işlemi yapılır. Peynirin tuzlanması ile peynir daha uzun süre bekleyecektir. Birkaç gün içerisinde tüketilecekse isteğe bağlı olarak tuzlama yapılmayabilir. Yalnız uzun süre peynirin kullanımı sürecekse kesinlikle tuzlanarak muhafaza edilmesi sağlanır. Fazla tuzlama olursa peynir sertleşir, az tuzlanır ise peynir yumuşayarak bozulabilir. İki olayın da yaşanmaması için orantılı şekilde tuzlamak gerekiyor. Tuzlanan peynirler muhafaza edilmek üzere buzdolabına kaldırılır. Kullanılması için ihtiyaç duyulduğu anda peynir buzdolabından çıkartılıp 2-3 saat kadar soğuk suyun içerisinde bekletilir. Soğuk suda beklemesinin sebebi ise peynirin tuzunun gitmesini sağlayacaktır.

Keçi peyniri nasıl yapılır diye artık merak durumu ortadan kalmış olacaktır. Kişilerin yöntemleri değerlendirerek evlerinde veya başka yerlerde keçi peyniri yapmaları kolaylaşacaktır. Yazmış olduğumuz bilgiler ve tecrübe doğrultusunda kişilerin aynı yöntemleri kullanarak uygulaması ile keçi peynirini yapmış olurlar. Evlerinde ve iş hayatlarında peynir yapımını geliştirerek gelir kaynağı olarak da tercih edilebilir. Keçi peyniri yapımını hızlandırarak aile gelirine katkıda bulunabilirsiniz.
" } ] }