{ "title": "Kaynamış Sütten Peynir Yapımı", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kaynamis-Sutten-Peynir-Yapimi-36267.JPG", "date": "20.01.2024 15:39:41", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Kaynamış sütten peynir yapımı, için sütün kestirilmesi gerekir. Peynir kalsiyum açısından zengin bir besin maddesidir. Fakat doğru peynir tercih edilmediği takdirde bir o kadar da sağlıksız olabilir. Brusello adı verilen ve halk arasında da peynir hastalığı olarak bilinen hastalığın temel sebebi pastörize edilmemiş peynir tüketimidir. Bu peynir türlerinde oluşan bakteri iskelet sistemini etkiler ve hasta tedavi edilmediği takdirde yürüyememe riskiyle karşı kaşıya kalabilir. İşte bu nedenle peynir seçerken mümkün olduğu kadar bildiğiniz markaları tercih etmeye çalışın. Eğer kırsalda üretilen peynirlerden alıyorsanız peynirin iyice kaynatılmış sütten yapıldığına emin olmanız gerekir. Tabi evde kendi imkânlarınızı kullanarak daha sağlıklı ve doğal peynirler üretebilirsiniz. Bunun için kaynamış süt dışında peynir mayası veya peyniri kesmek için bazı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerin başında yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz gelmektedir. En çok tercih edileni limondur. 1 litre sütü kesmek için yaklaşık 1 adet limonun suyunu kullanmanız gerekir. Bu şekilde kaynatılmış süt kestirilerek yapılacak peynir lor peyniri olarak bilinir. Eğer maya kullanarak yaparsanız yağlı ve daha farklı peynir türlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat kaynamış sütten peynir mayası kullanarak peynir yapmak zordur. Peynir mayası ılıtılmış çiğ süt kullanılarak yapılır ve daha sonra pastörize edilir. Ancak evde de pişmiş sütle sirke ve tuz kullanarak lor peyniri dışında köy peyniri yapabilirsiniz.