Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır, yarı sert ve dilimlenebilir peynir grubundan olan kaşar peyniri telemenin belli bir şekilde asitleştirilmesinden sonra sıcak suda haşlandıktan sonra yoğrulma yöntemi ile edilen bir peynir çeşididir. Kaşar peyniri günlük tüketimde sadece kahvaltı amaçlı değil salata, çorba, börek, meze türü besinlerde de çok kullanım alanına sahiptir. Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusuna en kaliteli kaşar peyniri koyun sütünden yapılır şeklinde cevap verilir. Fakat çoğunlukla koyun ve inek sütünün birleşiminden yapılmaktadır. Kaşar peyniri yapım aşamasından sonraki olgunlaşma sürecinde serin ve rutubetli ortamlarda daha iyi kaliteli özelliklere sahip olabilmektedir.
Kaşar peyniri nasıl yapılır?
Kaliteli ve lezzetli bir kaşar peyniri, düzgün dış görünüşe sahip, kehribar sarısı renkli, çok kalın olmayan sert bir kabuğa sahip olmalıdır. İç görünüş olarak sarı-beyaz ve gözenekli bir yapıya sahip olmamalıdır. Esnekliği olmalıdır. Kaşar peyniri mutlaka kendine has kokuyu taşımalıdır. Tuz oranı ise hafif olmalıdır. Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun cevapları için mutlaka bu karakteristik özellikler bulunmalıdır.
Kaşar peyniri yapılacak olan süt, süzüldükten sonra filtreler ve separatörler yardımı ile mutlaka tekrar temizlik aşamalarından geçirilmelidir.
Kaşar peyniri yapımında kullanılacak olan sütlerin bileşimleri farklılık gösterdiği için üretilecek olan kaşar peynirinde aynı standartların sağlanması amacı ile sütün yağ ve protein oranları kontrol edilerek gerekli denge sağlanır.
Süt yağının yüzeyde toplanmasını engellemek ve eşit dağılımını sağlamak için homojenizasyon uygulaması yapılır. Böylece yağ erimiş halde sütün her tarafına dağılır.
Kaşar peyniri ve diğer peynir yapımlarında baktifügasyon yöntemi ile bakteriler uzaklaştırılır. Bu yöntem ile %99 oranında hijyen sağlanmaktadır. Temizlenen süt ışıl işleme tabi edilir. 130 derece sıcaklıktan 3 saniyelik ışıl işlem uygulanır.
Ön işlemlerden geçirilen süt 72-74 derecede 15 saniye süre ile pastörize edilir. Daha sonra süt mayalama sıcaklığına kadar soğutulur.
Süt uygulamalarından sonra kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunda pıhtının elde edilmesi aşamasına geçilir. Tekrar mayalama sıcaklığına getirilen süte, starter kültür ve kalsiyum eklenir. 30-40 dakikalık süre içinde ön olgunlaşmaya bırakılır. Ph derecesi 6-6.5 olduğunda peynir mayası ile mayalama yapılır.
Oluşan peynir pıhtısı 1.5-2 cm boyutlarında kesildikten sonra 7-10 dakika dinlendirilir, daha sonra mercimek tanesi boyutlarına ulaşınca kırılır. Pıhtı kendi haline bırakılır ve çökmesi beklenir.
Dinlendirme işlemi sırasında pıhtı dipte peynir suyu üst kısımda kalır. Üst kısımdaki peynir sularının %30'u özel bir filtre yardımı ile çekilir.
Geri kalan peynir suyu ve pıhtı buhar borularından verilen sıcaklık ile 10 dakika karıştırılır. 42 derece sıcaklık sabitlendikten sonra 15 dakika kadar daha karıştırma işlemine devam edilir. Her 4 dakika da bir sıcaklık 1 derece artırılarak yarım saat daha devam edilir.
Pıhtı taneleri bu işlem sonrasında sertleşir. Yeterli miktarda sertleşen teleme, presleme teknelerine alınarak preslenir. Sıcak havalarda asitlik derecesi arttığından baskılama işlemi öncesinde teleme yıkanabilmektedir.
Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun baskılama uygulaması kısmında ise her bir kiloya 1 kilo ağırlık denk gelecek şekilde yapılan baskılamada daha sonra ağırlık 15 kilograma kadar yükseltilir.
Pres yapılmış olan kaşar peyniri telemeleri fermentasyon işlemi için 30 cm uzunluğunda 20 cm genişliğinde kesilerek ve üzeri kapatılarak 20 derece sıcaklıkta fermente edilir.