{ "title": "Kars Kaşar Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Kars-Kasar-Peyniri-92951.jpg", "date": "19.01.2024 14:02:59", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kars Kaşar Peyniri, Adından da anlaşılacağı gibi Kars yöresine özgü bir lezzet olan Kars kaşar peyniri sofraların vazgeçilmezidir. Özellikle sabah kahvaltılarında sıcak bir simit ve çay eşliğinde çok lezzetli olur. Bu peynir keçi sütü, koyun sütü ve inek sütünden yapılır. Rengi tereyağı gibi sarıdır. Sofralara görsellik açısından da neşelendirir. Kaşar peyniri pizzanın üzerinde tadı ve kıvamı harika olur. Tost yapımında, sandviç yapımında, keklerin, böreklerin içerisinde kullanılmaktadır.

Yapımında Kullanılan Malzemeleri
Kars Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kars kaşar peyniri yapımına ilk olarak taze sağılan sütü büyük bir kap içerisine alarak kaynaması için ocağı alarak başlayalım. Kaynaması bırakılan süt 15-20 dakika kaynadıktan sonra soğuması için ocaktan alalım ve oda sıcaklığında 30 dereceye gelene kadar bekleyelim. Sıcaklığı termometre ile ölçmek daha iyi olacaktır. Belirtilen sıcaklığa gelen sütün içine 2 kaşık yoğurdu ekleyerek iyice karıştırın. Daha sona kabın kapağını kapatın ve üzerini yoğurt mayası gibi bezle kapatın. Mayalama işleminden yaklaşık 20 dakika sonra 5-6 ml şu ilave edilerek hazırlanan 2.5 ml mikrobiyal peynir mayasını da ilave ederek iyice karıştırın. Tekrar kapağı kapatın ve 1 saat kadar bekleyin. Bu aşamada sütün kesilmemesi gerekir. Mayalama tamamlandıktan sonra Kars kaşar peyniri kesimi yapılmalıdır. Kesim yapılması için mayalama işleminde oluşan pıhtılaşmanın doğru şekilde ayarlanması oldukça önemlidir. Doğru olan pıhtılaşma şekli mayalanan süte dokunduğunuzda yapışkan değilse tamamdır. Fakat mayalanan sütte yeşil ve sarı renkli şu oluştuysa yanlış işlem yapılmıştır.

Kars Kaşar Peyniri Kesim ve Kalıplama

Doğru mayalanan kaşar peyniri malzemesinin pıhtılarının kesilmesi için özel yapılan bıçak kullanılmalıdır. Daha sonra hazırlanan pıhtılar nohut kadar kesilerek yapılır. Suyu çıkacaktır, çıkan suyun yarısı alınmalıdır. Kalan diğer yarısı yaklaşık 35-40 derecede ısıtılır. Isıtılır su süzme beziyle süzülür ve üzerine ağırlık koyularak 1-2 saat kalıp alması için bekletilir. Kalıp alan malzemeyi ince dilimler şeklinde kesin ve 75 derecelik şu içerisinde tekrar kaynatın. Kaynatma işleminde Kars kaşar peyniri parçaları çektiğiniz zaman uzuyorsa yani esnek yapıdaysa olmuş demektir. Kaşar peynirinin ana malzemesi kıvamı aldıktan sonra süzgece alın ve kaşıkla iyice ezin. Daha sonra hamur kıvamını alan kaşar peyniri malzemesini yoğurarak kalıbına koyun. Kalıbı 24 saat ters düz ederek bekletin ve bu aşamadan sonra hazır. Eğer sabah kahvaltılarında taze tüketmek istiyorsanız ilk olarak haşlamanız gerekir. Daha sonra 75 derece ısıtılan şu içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek 5 dakika haşlamanız yeterli olacaktır.
" } ] }