{ "title": "İsviçre Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Isvicre-Peyniri-78331.jpg", "date": "19.01.2024 06:34:32", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
İsviçre peyniri; inek sütünden yapılan ve tüm dünya tarafından tercih edilen İsviçre peyniri, kesildiği zaman içerisinde göz diye isimlendirilen delikli bir yapısı bulunmaktadır. Tekerlek şeklinde üretimi yapılmaktadır. Tadı ise; fındığımsı aroması ve tatlı bir lezzeti bulunmaktadır. Çoğunlukla sıcak fondülere ve ordövr tabağına çok uygun bir peynir çeşididir. İsviçre peyniri protein bakımından oldukça zengin bir peynir çeşididir.

Mayalanma işlemlerinde başlangıç kültürü olarak en çok kullanılan bakterilerden biri laktik asit bakterileridir. Gıda sektöründe özellikle süt ve süt ürünlerinde çok fazla kullanılan bu bakteriler, ürüne göre bir yapı, koku ve tat vermektedir. Laktik asit bakterileri nelerdir; glukozu, homofermantatif ve heterofermantatif iki türlü şekilde katabolize olmasını sağlarlar.

Homofermantatif fermentasyon, laktik asit bakterileri glukozu, glikolizin Embden Meyerhoff Parnas sistemini kullanarak parçalar ve laktik asit ortaya çıkartırlar.

Glukoz, heksoz mono fosfat ile parçalanıp laktik asit yanında asetik asit, etanol ve CO2 gibi maddelerde oluştururlar. Bu mayalanma şekline Heterofermantatif fermentasyon adı verilmektedir. Bu tip mayalanma şeklinin en büyük özelliği CO2 çıkışının olmasıdır.

İsviçre peyniri yapılırken hangi sistem kullanılmaktadır

İsviçre peyniri üretiminde inek sütüne üç farklı bakteri karıştırılarak üretilmektedir. Propionibacterium bakterisi heterofermantatif bir bakterisi olup, glikoliz sonucunda süt şekeri laktozu glikolizle parçalayarak açığa CO2 gazı çıkmaktadır. Bu gaz açığa çıkması sayesinde peynirin içinde sıkışarak baloncuklar meydana gelmesine sebep olmaktadır. Eğer ki peynirin yapısı yumuşak olduğunda bu gaz baloncukları peynirden dışarıya çıkabilir. Fakat İsviçre peynirleri oldukça sert olduğu için meydana gelen bu gaz baloncukları dışarı çıkmasına izin vermemektedir. Gaz baloncukları peynir içerisinde sıkışarak, patlayıp peynir içerisinde bıraktıkları deliklere ve gözlere sebep olur. Bu peynir içerisindeki deliklerin büyüklükleri asiditenin, sıcaklığın ve zamanın ayarlanması ile kontrol edilmektedir.

İsviçre peynirinin kullanıldığı yemekler

İsviçre peyniri, kızartma için en uygun peynir çeşitlerinden biridir. Kısa zamanda eriyebilen peynirden olduğu için hamur çeşitlerinde kullanılmaktadır. Özellikle pizza ve makarna çeşitlerinde çok fazla kullanılarak, makarna ve pizzaya ayrı bir tat ve lezzet katmaktadır. Yemeklerden ise özellikle tavuk çeşitlerinde kullanılarak, müthiş bir uyum sağlamaktadır.

Çok güçlü bir aromaya sahip olduğu için İsviçre peyniri küçük porsiyonlar halinde kahvaltı sofralarının yanında meze olarak da tüketilmektedir. Tadının çok hoş olmasından dolayı birçok kişi tercih etmektedir. Aynı zamanda peynir suflesinde de kullanılmaktadır.
" } ] }