{ "title": "Hollanda Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Hollanda-Peyniri-53647.jpg", "date": "20.01.2024 14:30:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hollanda peyniri, Hollanda deyince ilk aklımıza gelen Hollanda lalesi ve Hollanda ineğidir. İnekleri ile de olan bu ülke aynı zamanda lezzetli peynirleri ile de bilinir. Oldukça iri yapıya sahip olan Hollanda inekleri ülkemizde bulunan ineklerin en az 2 katı büyüklüğünde olabilir. Bu ineklerden elde edilen Hollanda peyniri de oldukça ünlü olmuştur. Birbirinden farklı lezzetler de üretilen bu peynirler peynir severlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Birçok ülke tarafından da rağbet gören Hollanda peyniri diğer peynir çeşitlerine göre farklı kullanımda ve değişik lezzetler de bulunur. Oldukça ünlü olan bu peynirler birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Pizza, sandviç ve çorbaların içerisinde tüketilmesi ile aynı zamanda Hollanda peyniri kırmızı ve beyaz şarabın yanında da oldukça yaygın tüketilmektedir.

Hollanda'nın en ünlü peynirleri nelerdir?

Gouda, %100 inek sütünden yapılan bu Hollanda peyniri en ünlü Hollanda peynirleri arasında yer alır. Hollanda'da bulunan Gouda şehrinden ismini alan bu peynir ısıtıldığı zaman uzama özelliğine sahip olması nedeniyle çoğunlukla tostlarda pizzalarda ve birçok yemeklerin içerisinde tercih edilir. Gouda Hollanda peynirini taze ve eski olarak bulabilmek mümkündür. Gouda peynirlerinin üzeri bozulmaması ve tazeliğini koruyabilmesi için parafin balmumu ile kaplanmıştır. Taze Gouda peynirinin kaplandığı balmumunun rengi kırmızıdır. Eski Gouda peyniri ise siyah parafin balmumu ile kaplanmıştır. Bu nedenle bu peynir alınırken kaplandığı balmumunun rengine göre alınır. Oldukça yağlı olan bu Hollanda peyniri hafif tatlı lezzettedir. Gouda Hollanda peyniri genellikle meyvelerin yanında tüketilmesi ile bilinir.

Edam, Hollanda peynirleri arasında popülerlik açısından 2. Sırada yer alan bu Hollanda peyniri Hollanda'da bulunan Edam şehrinden adını almıştır. Hafif sert bir yapıya sahip olan bu peynir tekerlek biçimindedir ve birçok ülkeye ihraç edilir. İhraç edilen Edam Hollanda peynirinin üzeri genellikle parafin balmumu ile kaplı olur. Ancak bu peynirin ihracı yapılmadığı durumlarda etrafı balmumu ile kaplanmadan Hollanda içinde satılır. Gouda peynirine göre yağ oranı biraz daha az olan bu peynir tatlı ve tuzlu olması sayesinde lezzeti biraz farklıdır. Eskitildiği zaman daha keskin bir tada sahip olan bu Hollanda peyniri şarap ile tüketilecekse genellikle eskitilmiş hali tercih edilir.

Maasdam, derin gözenekli bir yapıya sahip olan bu Hollanda peynirinin üzerinde bulunan yuvarlak gözenekler oluşumundan kaynaklanmaz. Bu gözenekler peynir üreticileri tarafından bu peynirin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak amacı ile ufak bir boru ile kontrol edilmesi ile oluşur. Durdukça keskin bir tat ve kokuya sahip olan maasdam peynirinin bombeli tekerlek halinde üretimi yapılmaktadır ve bu Hollanda peynirigenellikle sandviçin içinde kullanılır.

Leerdammer, 3 ay ve 1 sene kadar bekletilerek eskitilen bu Hollanda peyniri eskitildikçe daha da lezzetli hale gelir. Tadı hafif tatlımsı olan ve lezzet olarak fındığa benzeyen bu peynirde Hollanda peyniriolan maasdam gibi derin gözeneklere sahiptir. Çünkü bu peynir de aynı şekilde test edilir.

Leyden, adını Hollanda'da bulunan Leyden şehrinden alan bu Hollanda peynirinin genellikle kahvaltılarda tüketmesi uygundur. Etrafı kırmızı balmumu ile kaplanmış olan bu Hollanda peynirini ülkemizde büyük marketlerde bulmak mümkündür. Diğer Hollanda peynirleri gibi erime özelliğine sahip olan bu peynir çatlaklı ve oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir.
" } ] }