{ "title": "Hellim Peyniri Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Hellim-Peyniri-Nasil-Yapilir-62299.jpg", "date": "19.01.2024 13:07:39", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, hellim peyniri hem salataların hem de kahvaltıların vazgeçilmeyen en lezzetli peynir çeşitlerinden bir tanesidir. Hellim peynirinin yavru vatanı kökeni Kıbrıs olmasına rağmen dünya çapında kullanımı oldukça yaygındır. Hellim peyniri çoğunlukla ızgarada kızartılarak ya da tavada kızartılarak tüketilmektedir. İyi hellim peynirini anlamak için üzerinde mevcut olan deliklere bakmak yeterlidir. Özellikle büyük delikleri olan hellim peyniri her zaman için en iyi peynirdir. Bu kadar lezzetli olan hellim peyniri nasıl yapılır? Hellim peyniri çiğ sütten pastörize edilmiş olan keçi, inek ya da koyun sütünün 37 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra 35 dereceye ısısı indirildikten sonra sütün mayalanması ile elde edilmektedir.

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Gerekli Malzemeleri
Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Nasıl Yapılır?

İlk önce 9 litre sütten 1 litresini ayırdıktan sonra 8 litreyi tencerenin içerisine ayıralım. Ardından sütü 37 derece ısıda ısıttıktan sonra 35 derecede ılımasını bekleyelim. Daha sonra süt ılıdıktan sonra hellim peynirini mayalayacağımız kabın içerisine alalım. Peynir mayasını az miktarda su ile inceltelim ve ılıyan sütün içerisine dökelim ve tahta kaşık kullanarak karıştıralım. Kıbrıslılar hellim peynirini mayalarken kesinlikle kaşık kullanmazlar ve elleri ile karıştırırlar. Mayalanan süt pıhtılaşana kadar bekleyelim. Ardından kabın ağzını temiz bir tülbent ile kapattıktan sonra pıhtının dibe çökmesi için yarım saat daha bekleyelim. Bu işlemi yaparken eğer bulunduğunuz ortam serin ise kabın çevresine mutlaka battaniye ya da havlu sarın. Hellim peynirini basmak için kullanacağımız kevgirin içine peynir pıhtısından parçalar halinde alalım ve bastırarak sıkıştıralım. Kevgiri ara da bir ters düz yaparak hellim peynirinin suyunu süzmesini sağlayalım. Hellim peynirinin suyunu kesinlikle dökmüyoruz, çünkü peynirin üretiminde ilerleyen aşamalarda suyunu kullanacağız.

Tencerenin içinde kalan peynir suyuna diğer süzülen peynir suyunu da ilave ediyoruz. Şimdi önceden ayırdığımız 1 litre çiğ sütü ve limonun suyunu sıkıyoruz ve tenceredeki peynir suyunun içine ilave ediyoruz. Ocağın üzerine aldığımız bu karışımı lor tortusu oluşuncaya kadar bekliyoruz. Daha sonra meydana gelen lor peyniri kepçeyle alıyoruz ve tencerede kalan sarı su ile hellim peynirini pişirme aşamasına geçiyoruz. Hellim peyniri haşlanırken suyun yüzeyine çıktığı vakit haşlanmış anlamına gelir. Haşlanan hellim peynirini tencereden aldıktan sonra soğutma işlemi için üzerine soğuk su döküyoruz. Ardından peynirleri her tarafını tuzlayıp ikiye katlayın. Eğer isterseniz hellim peynirinin arasına taze nane ilave edebilirsiniz. Hellim peyniri nasıl yapılır sorusunun kısa cevabı, sizde evde kolaylıkla hellim peyniri yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }