{ "title": "Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Hellim-Peyniri-Nasil-Kizartilir-29646.jpg", "date": "19.01.2024 09:51:27", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır, hellim peyniri Arapça 'da Hallüm, İngilizcede ise Haloumi anlamları ile karşılanmaktadır. Bu peynir Kıbrıs kökenli bir peynir çeşidi olup, ülkemizde çeşitli markalar ile kolaylıkla bulunmaktadır. Hellim peynirinin genellikle kızartılarak tüketilen bu besin kırık beyaz renkli, sık dokulu, normalden fazla tuzlu ve oldukça yoğun bir peynirdir. Çoğunlukla keçi sütünden üretilen hellim peyniri bazen inek ya da koyun sütünden de elde edilmektedir. İnek sütüne nazaran koyun ve keçi sütleri ile yapılan hellim peyniri daha uzun süre dayanabilmektedir. Bunun yanı sıra koyun, inek ve keçi sütlerinin karıştırılmasıyla ile elde edilen çeşitleri bulunmaktadır. Hellim peynirinin yağ oranı oldukça yüksek olduğundan, yapılış esnasında kullanılan sütün yağ oranlarına göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Salatalarda, makarnalarda ve hamur işlerinde kullanılan peynirin en yaygın yöntemi kızartma usulüdür. Peki bu hellim peyniri nasıl kızartılır? Birazdan vereceğim lezzeti açısından oldukça mükemmel olan tarifi hep birlikte yapalım.

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır, Kullanılan Malzemeleri
Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim peynirinin çok tuzlu bir besindir. Tuzlu olarak tüketmek istemeyenler 1-2 saat öncesinde suyun içerisinde bekletmesi gerekmektedir. Daha sonra ise peyniri çok ince olmamak şekilde kare ya da dikdörtgen biçiminde dilimleyiniz. Bu esnada teflon tavanızı ocağın üstüne alıp, 30 gramlık tereyağını kızartmaya başlayınız. Tereyağı kızınca iri taneli doğramış olduğunuz sarımsakları içine atınız. Bu iki ürünü hafif soteleyip aromasının tereyağına geçmesini sağlayınız. Dilimlenmiş olduğunuz hellim peynirlerini tavaya atınız. Burada dikkat edilecek husus çok kısık ateşte duran peynirler sulanacağından dolayı ocağın orta ateşte olmasıdır. Hellim peynirlerinin her iki tarafını da iyice kızartınız. Kızartırken tavanın içerisinde bulunan sarımsakları çıkartınız. Kızaran peynirleri ocaktan aldıktan sonra üzerlerine kekik ya da damak tadınıza hitap eden herhangi bir baharat serpebilirsiniz.

Görüldüğü gibi hellim peyniri kızartması bu kadar kolay yapılmaktadır. Hellim peynirinin kızartmasını yaparken sulanmasını önleyecek bir husus bulunmaktadır. Peynirleri kızartırken ocağın altını kısmayıp ve tavanın kapağını kapatmadan kızartmanız gerekmektedir. Böylece 5 dakika içerisinde harika bir tadı olan kızartma hazırlayacaksınız. Baharatlarını dilerseniz katmayıp, sade olarak da kolaylıkla yapabilirsiniz.
" } ] }