{ "title": "Gravyer Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Gravyer-Peyniri-69815.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:41", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "Gravyer peyniri, anavatanı İsviçre olan çok beğenilerek yenen peynirdir. Avrupa kökenli olan gravyer peyniri bin dokuz yüzlü yıllara dayanan tarihi ile ülkemizde yalnızca Kars ve Ardahan'da imalatı yapılmaktadır. Gravyer peyniri üretimi mandıralarda ve fabrikalarda yapılmaktadır. Ancak Kars ve Ardahan köylerinde azınlıkta olsa köylüler tarafından gravyer peyniri yapılmaktadır. Gravyer peyniri, kahvaltıların vazgeçilmezi olmakla birlikte salata, et yemekleri, tatlılarda, fırın türü yapılan yemeklerde, böreklerde ve makarnalarda ayrı bir lezzet verdiği için zevkle kullanılmaktadır. Gravyer peyniri inek sütünden yapılmaktadır. Peynirler arasında ödül kazanmış ender peynirlerimizdendir. Kars bölgesine ait olan gravyer peynirinden Karslılar çok meşhur ağızlara layık Kars böreği yapmaktadırlar. Gravyer peynirinin Kars'ta yapılmasının en önemli nedeni, ineklerin yüksek rakımlı tepelerde zengin kekik olan yaylalarda beslenen ineklerin sütünden yapılıyor olmasıdır. Gravyer üreticileri her sütten peyniri yapmamaktadırlar. İmalatçılar süt konusunda seçicidirler.

Gravyer Peyniri Nasıl Yapılır?

Kars ve Ardahan bölgesinde gravyer peyniri yapılmak üzere hayvancılıkla uğraşan köylerden sütler toplanır. Fabrikalarda toplanan süt büyük kazanlarda kaynatılır ve maya ile iyice karıştırılması sağlanır. Sütle mayanın karışımı sırasında eski olan gravyer peynirinden bir miktar içerisine rendelenir ve karıştırılma işlemi devam eder. Yapılmakta olan peynir çökelek kıvamına gelene kadar beklenir. Kasnaklara konan peynirlere çok büyük ağırlıklar kullanılarak baskı altına alınarak ortalama bir gün beklenir. Daha sonra 4-5 gün tuzlanarak peynirin olgunlaşması beklenir. Olgunlaşmaya başlayan gravyer peynirin de gözenekler oluşur. Olgunlaşarak yemeye hazır hale gelen gravyer peyniri artık tüketime hazır hale gelmiştir. Tüketime hazır olan lezzetli peynirler tüketim için marketlerin raflarında yerlerini alır.

Gravyer Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Gravyer peynirinin en büyük özelliği gözenekli oluşudur. Gravyer peynirinin kendisine has tadı ve aroması vardır. Besin değeri oldukça zengindir. A vitamini bakımından oldukça zengindir. Gravyer peyniri yağlı olduğu için kalori değeri yüksek peynirdir. Gravyer peyniri, sert ve sarı renklidir. Araba tekerleği büyüklüğünde imalatı yapılmaktadır. Ardahan bölgesinde imalatı yapılan gravyer peyniri daha fazla gözenekli ve sert olarak tanınır. Ardahan gravyer peynirine Kafkas peyniri denmektedir. Gravyer peyniri tuzlu olduğu için çabuk bozulmaz ve dayanıklıdır. Peynir bekledikçe lezzeti ve aroması artmaktadır. Gravyer peyniri kesildiğinde rengi tereyağı renginde sarı ve bol gözenekli olması gerekmektedir. Gravyer peynirinin gerçek olduğunu anlamak için peynir tekerinin üzerine vurulduğunda tan tan diye ses çıkmalıdır.

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?
" } ] }