{ "title": "Gravyer Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Gravyer-Peyniri-69815.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:41", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "Gravyer peyniri, anavatanı İsviçre olan çok beğenilerek yenen peynirdir. Avrupa kökenli olan gravyer peyniri bin dokuz yüzlü yıllara dayanan tarihi ile ülkemizde yalnızca Kars ve Ardahan'da imalatı yapılmaktadır. Gravyer peyniri üretimi mandıralarda ve fabrikalarda yapılmaktadır. Ancak Kars ve Ardahan köylerinde azınlıkta olsa köylüler tarafından gravyer peyniri yapılmaktadır. Gravyer peyniri, kahvaltıların vazgeçilmezi olmakla birlikte salata, et yemekleri, tatlılarda, fırın türü yapılan yemeklerde, böreklerde ve makarnalarda ayrı bir lezzet verdiği için zevkle kullanılmaktadır. Gravyer peyniri inek sütünden yapılmaktadır. Peynirler arasında ödül kazanmış ender peynirlerimizdendir. Kars bölgesine ait olan gravyer peynirinden Karslılar çok meşhur ağızlara layık Kars böreği yapmaktadırlar. Gravyer peynirinin Kars'ta yapılmasının en önemli nedeni, ineklerin yüksek rakımlı tepelerde zengin kekik olan yaylalarda beslenen ineklerin sütünden yapılıyor olmasıdır. Gravyer üreticileri her sütten peyniri yapmamaktadırlar. İmalatçılar süt konusunda seçicidirler.