{ "title": "Fransız Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Fransiz-Peyniri-28536.jpg", "date": "20.01.2024 02:17:01", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Fransız Peyniri; Peynir bir süt ürünüdür. Kâh içine yoğurt katılarak kâh maya katılarak yapılır. Ama konu Fransız peyniri olunca iş değişir tabi. Çünkü mutfaklarıyla ünlü Fransızlar peynirleri ile de oldukça nam salmışlardır. Peynir severler için Fransız peynirleri tabiri caizse adeta cennet konumundadır.

Başlıca Fransız Peynirleri

Rokfor (Roquefort), Dünyanın en ünlü peynirleri arasında yer almaktadır. Mavi ve küflü bir peynir türüdür. Köyün sütünden yapılmaktadır. İştah kabartan farklı bir lezzete sahip bir peynir türüdür. Amerika'da bu peynir en çok salatalarda tercih edilmektedir.

Bri (Brie), Tatlı yapımında kullanılan bir peynir türüdür. Fransızların en ünlü peyniri olma özelliğine de sahiptir. Bu yüzden peynir kraliçesi olarak da anılmaktadır. Üretim olarak büyük tekerlek yani yuvarlak biçimdedir. Yüzeyi kahverengi alıyorsa bilin ki en yoğun tadı alınacak zaman demektir. Fransızlar bunu her nedense tahta bir kutu içinde muhafaza edilmesi gerektiğini önermişlerdir. Oda sıcaklığında krakerlerle birlikte servis edilmesi tavsiye edilmektedir. Sebebi ise aromalı bir tada sahip olduğundan.

Kamamber (Cambert), İnek sütünden yapılan küflü bir peynir türüdür. Bu peynir de tatlı yapımında kullanılan bir peynir türüdür. Yumuşak ve kaymak kıvamında bir peynir türüdür. İlk defa Normandiya'da Marie Fontaine adında bir kadın tarafından yapılmıştır.

Çevr (Chevre), Yapımında keçi sütü tercih edilmektedir. Pek çok geometrik şekilde üretilmektedir. İstenilen sertlikte üretilmektedir. Yumuşak, krema kıvamı ve sert. Tatlı yapımı ve yemek öncesi içilen içki yanında meze olarak değerlendirilmektedir.

Rachelette, Eriyen bir peynir türüdür ve Dünyada eriyen peynirin en meşhurdur.

Livarot, Normandiya'da Livarot kasabasında yapıldığından dolayı bu ismi almıştır. İnek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Keskin kokusu ve tadı vardır.
" } ] }