{ "title": "Fransız Peynir Çeşitleri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Fransiz-Peynir-Cesitleri-48841.jpg", "date": "20.01.2024 01:15:37", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Fransız peynir çeşitleri: Peynir, farklı tat, şekil ve yapıya sahip bir grup fermente süt ürünü olup, dünya üzerinde 1.000'den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Fransa ayrı bir peynir kültürüne sahip bir ülkedir. Fransız peynir çeşitleri tat olarak Türk mutfağıyla farklılık göstermektedir.

Fransız peynir çeşitleri

Brie: Yumuşak kıvamlı bir peynir olup, yarım yağlı inek sütünden yapılmaktadır. Brie peynirinin hazırlanma süresi yaklaşık olarak 5-6 hafta arasında değişmektedir. Küflü peynirler arasında yoğunluğu en az olan bir peynirdir.

Rokfor: Kralların peyniri olan rokfor peyniri küflü bir peynir çeşididir. Ülkemizde, en sık bilinen Fransız peyniridir. Rokfor peyniri, koyun sütünden yapılmaktadır. Bu peynir çeşidinin olgunlaşması için 5 ay beklenmektedir. Bu peynirin yapımında pastörize edilmemiş süt kullanılmaktadır.

Çhevre: bu peynir çeşidi krema kıvamlı, çok sert ya da yumuşak olarak farklı sertlikler de yapılmaktadır. Keçi sütünden yapılmakta olan bu peynir, genellikle içkilerin yanında sunulmaktadır.

Comte: Fransa'da en fazla üretilen peynir çeşididir. Kıvamlı yarı sert olan comte peyniri, inek sütünden yapılmaktadır. Bu peynir çeşidi, 8-36 ayda olgunlaşmaktadır.

Bleu d'Auvergne: bu peynirin yapımında üretici uzun, metal iğnelerle peynir kalıbını delerek, peynirin oksijen almasını sağlamıştır. Bu şekilde küf gelişimi, peynirin merkezine doğru yayılmıştır. Böylelikle bu peynir çeşidinin her tarafı mavi olmuştur.

Rachlette: bu peynir çeşidi, dünyanın en ünlü eriyen peynir çeşididir. Rachlette peynirinin üzeri küçük deliklerle kaplıdır. Ayrıca bu peynir çeşidinin, kırmızıya dönük bir kabuğu vardır.

Fourme d'Ambert: Fransa'nın bilinen en eski peynir çeşididir. Yarı sert kıvamlı olan küflü bir peynirdir. Bu peynir inek sütünden yapılmaktadır. Olgunlaşma süresi ise 1-4 ay arasındadır.

Epoisses: En bilinen kokulu peynir çeşididir. Çiğ inek sütünden yapılmaktadır.

Crottin de Chavignol: Fransa'nın en ünlü keçi peyniri olan Crottin de Chavignol, olgunlaşma süresi en az 4 haftadır.

Salers: Tarihi çok eskilere dayanan bu peynir çeşidinin en büyük özelliği peynirinin sek olmasıdır. Bu peynirin olgunlaşma süresi yaklaşık 9 aydır. Ayrıca 30-50 kg salers peynirinin üretimi için yaklaşık olarak 400 litre süt kullanılmaktadır.

Camembert: Yavaş olgunlaşan bir küflü peynir çeşididir. Yumuşak ve kaymak kıvamında bir yapıya sahip olan bu peynir, tahta kutu içerisinde muhafaza edilmektedir. İnek sütünden yapılmakta ve özellikle tatlı yapımında kullanılmaktadır.
" } ] }