{ "title": "Feta Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Feta-Peyniri-23891.jpg", "date": "19.01.2024 21:55:04", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Feta Peyniri: Orijini Yunanistan'a ait, yüzde 70 koyun ile yüzde 30 keçi sütünden yapılan \"feta” adıyla tescilli ve mevzuat ile hakları korunarak, Avrupa ülkelerinde satılan bir peynir çeşididir. Bu peynirin olgunlaşma süreci en az 3 ayı bulur. Bu peynir türü, taze sıkılmış olan lor peynirin tuzlu suya konulmasıyla yapılır. Taze çıkmış yaz meyveleri ile çok güzel giden Feta peyniri, kıvam olarak çıtır peynirden orta derece kreme kadar değişen, keskin bir tadı olan ve nemli beyaz peynir türü olarak çok ünlüdür.

Bu peynir zeytinyağlı kızartmalardan, salatalara, sandviçler ile ayrıca, Tacos ve diğer Meksika mutfağında Cotija yerine kullanılmaktadır.

Feta Peyniri Nasıl Yapılır?

Yunanlı peynir üreticileri feta peyniri yapımına ilk olarak, önceden belirlemiş oldukları koyun ya da ineğin sütünü mayalayarak başlar. Feta peynirin yapımı için kullanılan sütün lezzeti, sütü sağlayan hayvanın nerelerde otladığıyla doğru orantılıdır. Hayvanın otlatıldığı yer, kullanılacak sütün inek mi yoksa koyundan mı olduğu, sütteki yağ oranı, peynirde kullanılacak mayanın türü, kullanılan tuz miktarını dahi etkiliyor.

Süt kalıplarda mayalanıp, hidrolik pres ile sıkarak suyu süzülür bu işlemden sonra peynirin içinde kabarcık bulunduran boşluklar olmaz. Feta peynir iyice sıkıştırılır ve süzülerek tuzlu suya batırılır. Bu işlemden de geçirildikten sonra, peynir dinlendirilmeye bırakılır.

Feta Peyniri dinlendirme ofislerinde en az 3 ay bekletilerek olgunluğa erme sürecini tamamlar. Bu süreç sona erince feta peynirinin paketlenme işlemi yapılarak, tüketilmek üzere piyasaya verilir.

Feta Peynirinin Mutfaktaki Yeri

Dünyada beyaz peynir üretimi denilince akla ilk olarak Yunanistan da üretilen bu feta peyniri gelir. Yunanistan'da yılda yaklaşık 115 bin ton olarak üretilen feta peyniri, yüzde 85 gibi bir oranda birçoğunu kendi ülkelerinde tüketilir. Bu peynir bilhassa yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından da çok sık tercih edilen lezzetli bir peynirdir.

Feta peyniri çok fazla yağlı bir içeriğe sahip olmadığı için mutfaklarda birçok yemeklerde kullanılabilmektedir. Her türlü kızartma ve sandviçler, sebzeli tostlar ve omlette ufaltılıp kullanılır. Bundan başka yeşil salataların içerisine küp şeklinde doğranarak da tüketilir. Sabah kahvaltılarında ve ayrıca kızartarak kullanabiliriz, makarnada da sıkça kullanılır. Çok doyurucu ve çok lezzetli bir tadı vardır.

Bu peyniri Türkiye'de de bulup yemeklerinize lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Değişik peynirleri denemek ve peynirden güzel soslar hazırlamak isteyenlerin mutlaka feta peynirini denemesi gerekir.
" } ] }