{ "title": "Evde Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Evde-Peynir-Nasil-Yapilir-81365.jpg", "date": "21.01.2024 02:58:26", "author": "MUSTAFA GÜRSES", "article": [ { "article": "Evde peynir nasıl yapılır, sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peynirin özü süttür. Süt birçok besinin ortaya gelmesine kaynaklık yapmaktadır. Süt küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan temine edilerek günümüzde en çok peynir yapımında kullanılmaktadır. Temel gıdalarımızdan olan peynirin günlük hayatımızda hemen hemen her yerde tüketimi yapılmaktadır. Sabah kahvaltısından olsun, akşama saatlerine doğru 5 çayında olsun, çayın yanında tüketilen en lezzetli besinlerdendir. Hanımlar mutfakta hamur işlerinde de genellikle tercih etmektedir. Hayatımızdaki ihtiyaçların her alanında bulunması üzerine peynirinde tabi ki en sağlıklı ve temiz ortamlarda yapılmış olanının tüketilmesi gerekmektedir. Açık şekilde satılan peynirleri tercih ederken satın aldığımız yerlerdeki konumlarına ve içeriğine dikkat etmemiz gerekir. Peynirin yapımı birçok kişi tarafından zor ve imkânsız olarak düşünülmektedir. Halbuki peynir arzu edildiği takdirde evde yapımı da mümkündür. Annelerimiz ya da büyük annelerimiz daha önceden yapmışlar ise onların bilgilerinden yararlanılabilir. Ama günümüzde en kolay ve en doğal peynir yapımını öğrenmek çok da zor değildir. İnternet, tv ve sair her ortamda peynir yapımı anlatılmaktadır. Doğru tarifin ve formülün anlatıldığı birçok çeşit ile peynir yapımı mümkündür. Günümüzde en çok tercih edilen 2 çeşit peynir yapımı uygulanmaktadır. Katkısız ve en doğal şekilde evde peynir yapımından bahsedecek olursak şunları diyebiliriz.

Evde peynir yapma çeşitleri
Evde mayalı peynir yapımı için gerekli malzemeler
Evde mayalı peynir yapımı nasıl yapılır?

Sütün hepsini alacak içerisine alacak şekilde bir tencerenin içerisine boşaltıp kaynamaya bırakılır. Sütte kaynama görülmeye başlaması üzerine peynir mayası eklenir. Kaynama sırasında süt devamlı karıştırılmalıdır. Yağlı süt tercih ettiğimiz için bir anda altına yanabilir. Kaynayan sütümüzü kenara kaldırarak ılıması beklenir. Ilıyan süt bez torbanın içerisine aktarılarak süzülür ve sıkı bir şekilde torbanın ağzı kapatıp üzerine ağırlık konulur. Bez torbanın etrafından dışarıya suyun akmaması için bir kapın içerisine bırakılır. Üzeri kalın bezler ile sarılarak sıcak tutulması sağlanır. Bu ortamda en az 24 saat bekletilir. Ortamın soğukluğuna göre bu süre 2-3 saat kadar uzatılabilir. Bu süre sonunda bez torbanın ağzı açılır ve peynir artık tüketilmeye hazır hale gelmiştir.

Evde mayasız peynir yapımı için gerekli malzemeler
Evde mayasız peynir yapımı nasıl yapılır?

Sütün hepsini tencerenin içerisine boşaltın ve kaynamaya bırakın. Kaynama olayın başlaması üzerin içerisine sirki aktarıp kenarı kaldırın. Sütün ılıması üzerine bez torbanın içerisine aktarın ve ağzını sıkı şekilde kapatıp üzerine ağırlık bırakın. 24 saat sonrasında torbanın ağzı açılıp peyniri içerisinden alın. Artık peynir tüketilmesi için hazır hale gelmiştir.

Evde peynir nasıl yapılır diye artık merak etmemize gerek kalmadı. Belirtmiş olduğumuz bu 2 yöntem ile evde peynir yapımını en doğru ve temiz şekilde gerçekleştirmiş olduk. Yapılan peynirin anlık tüketimi gibi tuzlanarak dolaba da kaldırıp dilenildiği zaman tüketilebilir.
" } ] }