{ "title": "Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Evde-Mayali-Peynir-Nasil-Yapilir-44292.jpg", "date": "19.01.2024 14:26:08", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır, Evde peynir yapmak hem sağlıklı hem de oldukça basittir. Özellikle geçmişte hemen hemen herkes kendi ineğini besleyerek kendi peynirini yapmaktadır. Ancak günümüz şartlarında her yerde inek beslenemediği için çoğu kişi peyniri satın almaktadır. Ancak dışarıda satılan peynirler genellikle bayat, mayasız ya da katkılı olmaktadır. Bu nedenle sütümüzü alıp kendiniz evinizde peynirinizi yapmanızı tavsiye ederim. Göze zor gelse de bir o kadar yapımı basit olmaktadır. Ayrıca hemen hemen her bayanın kolaylıkla yapabileceği ve masrafsız bir tarihtir. Peynir sabah kahvaltılarda olmazsa olmazlardandır. Ayrıca vücuda oldukça faydaları bulunan bu süt ürünü kesinlikle eksik edilmemelidir. Bir de önemli bir bilgi verecek olursak peynir yapımında kullanılacak olan süt mutlaka taze ve açık satılan pastörize edilmemiş hayvan sütü olmalıdır. Aksi halde peynirinizden aynı kıvamı alamaz ve tutturamazsınız. Annemin yıllardır ineği olduğundan dolayı peynirimizi de hep kendisi özenle yapmaktadır. Şimdi bende onun yapış şeklini ve tarifini sizlerle paylaşacağım.

Evde mayalı peynir için gerekli malzemeler
Evde mayalı peynir nasıl yapılır?

İlk olarak sütümüzü büyükçe bir tencereye koyarak kaynatalım. Kaynatılmalıdır ki mikrobundan arındırılsın. Daha sonra kaynayan süt bir kenara alınarak ılıması beklenir. Eli yakmayacak şekilde yani taze sağılmış sıcaklıkta olmalıdır. Ilıyan süte peynir mayası da eklenerek karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılarak iyice bir büyük bez ile sarılır. Fakat en dikkat edilmesi gereken durum ise hava şartları olmaktadır. Eğer soğuk bir kış günü yaparsanız oda sıcaklığı iyi olmalıdır ve mayalanan peynir iyice sarılmalıdır. Gelelim sarmış olduğumuz peynire yaklaşık sarılı şekilde 4 saat bekletilir. Beklendikten sonra ağzı açılarak kıvamı bir kaşık ile kontrol edilir. Eğer kasığa yapışmıyor ise tamamlanmış olur. Daha sonra bir tülbent yardımı ile peyniri içerisine doldurarak süzme işlemi yapılır. Tülbentin ağzını sıkıca bağlayarak bir yere asalım ya da üzerine bir ağırlık bırakarak süzülmesini bekleyelim. Yaklaşık 6 saat bu şekilde süzülmesi beklenir. 6 saat sonunda peyniri tülbentten çıkartalım ve istenilen şekilde parçalara bölelim. Son olarak da bölünen parçaları tuzlayarak bir kovaya dolduralım ve buz dolabına yerleştirelim. Böylece hazır olan peyniri afiyetle tüketebilirsiniz.
" } ] }