{ "title": "Eski Kaşar Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Eski-Kasar-Peyniri-94952.jpg", "date": "21.01.2024 01:55:08", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde küf oluşmamışsa üzerindeki tabaka kesilip alınarak tüketilebilir. En güzel ve lezzetli eski kaşarlar ülkemizde Kars bölgesinde üretilmektedir. Ancak Trakya bölgesinde de eski kaşar peyniri üretimi yapılmaktadır. Kars ilinde, mayıs ve haziran aylarında yapılan eski kaşar peynirleri 5-6 ay soğuk hava depolarında bezden yapılan çuvallarda saklanır. Her bir eski kaşarın ağırlığı 12-13 kg gelmektedir. Lezzetli bir eski kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Fakat günümüzde inek ve koyun sütü karıştırarak yapılmaktadır. Bazı yörelerde keçi sütü de kullanılarak eski kaşar peyniri yapılmaktadır. Eski kaşarın peynirinin yapılışı diğer kaşar peynirlerin yapılışına benzer. Kaşar peyniri yapıldıktan sonra olgunlaştırma işlemleri uygulanarak kaşar peynirleri eskitilir.

Kaşar peynirlerinin eskitilme aşamaları nelerdir?
Eski kaşar peyniri üzerinde küf varsa, bu durum kaşar peynirinin bozulduğunu göstermez. Yanı sıra başka kriterlerinde olması gerekir.

Eski kaşar peynirinin bozulduğunun göstergeleri
" } ] }