{ "title": "Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Eksimis-Sutten-Peynir-Nasil-Yapilir-81976.jpg", "date": "23.01.2024 06:24:29", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılarak yapılabileceği gibi doğrudan sütün içine katılan bazı besin maddeleriyle de yapılabilir. En sağlıklı peynir yapma tekniği maya kullanmadan yapmaktır. Eğer aldığınız sütü pişirmeye başladığınızda ekşidiğini görürseniz sakın paniğe kapılmayın. Sütün miktarı ne olursa olsun sütü peynire çevirip değerlendirebilirsiniz. Üstelik bunun için ekstra bir maliyete bile katlanmanıza gere yok. Zaten sütten mayasız olarak peynir yapılırken sütün ekşimesini yani kesilmesini sağlamak gerekir. Peki sütün ekşidiğini nasıl anlayacaksınız. Ekşiyen sütün her şeyden önce tadı değişir. Ancak pişirmeye başladığınızda da süt kaynamak üzereyken içinde tortular belirir. Bu duruma gelmiş sütü, basit bir işleme tabi tutarak kahvaltıda ve böreklerde kullanabileceğiniz bir peynir elde edebilirsiniz.

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır?

Sütün ekşidiğini anladığınız anda derin bir tencerenin içine boşaltarak ocağa alın. Kaynamaya başladığında kesilmesi artacaktır. Ancak bu aşamayı hızlandırmak için içine birkaç damla limon suyu veya bir fiske tuz atarak hızlandırabilirsiniz. Peynir altı suyu üste gelip peynir dibe çökmeye başladığında tencereyi ocaktan indirin ve soğuması için yaklaşık yarım saat bekleyin. Tencerenin içindeki ekşimiş sütü temiz bir torbanın içine boşaltın. Üzerine suyunu atmasını kolaylaştırmak için ağırlık koyun ve 3-4 saat süzün. Daha sonra elde edilen peyniri başka bir kaba boşatıp tuzlayın. Arzu ederseniz içine bir miktar çörek otu atarak elde ettiğini en tatlı peyniri daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu aynı peyniri sütü ekşitmeden de aynı işlemi uygulayarak yapabilirsiniz. Peynir mayası kullanılarak peynir yapılmak istendiğinde sütün çiğ olması gerekir. Ekşi sütle maya kullanarak da peynir yapılabilir. Örneğin çeçil peynirinde sütün birazı ekşitilir.
" } ] }