{ "title": "Edam Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Edam-Peyniri-49668.jpg", "date": "19.01.2024 23:49:50", "author": "Ece Naz Aydın", "article": [ { "article": "Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemiklerimize iyi gelir, güçlendirir. Edam peyniri aslında ülkemizde adı sık duyulan bir peynir türü değildir. Zaten ilk duyduğunuzda öyle bir peynir mi varmış da diyebilirsiniz. Ama öyle bir peynir var. Edam peyniri Hollanda'da bir kasaba olan Edam Kasabasından adını alır. Şekil olarak ise tam bir tekerleği andırıyor diyebiliriz. Edam peyniri de her peynir gibi inek sütünden yapılır. İlk yapıldığı zaman oldukça yumuşak bir peynirdir. Ama Edam peyniri bekletildiği zaman sertleşmeye başlar. Çok sert bir yapıya sahip olmaz. Ama yarı sert olarak tanımlanabilir. Edam peyniri sertleştikçe üzerinde çatlaklar oluşmaya başlar ve içerisindeki aroma kendini daha net belli etmeye başlar. Bu yüzden edam peynirinin asıl tadını alabilmek için bekletmek güzel bir yöntemdir.

Edam peyniri yağ açısından zengin bir peynir türü değildir. Çünkü yağı alınmış sütten yapılmaktadır. Bu da edam peynirinin yağsız olmasını sağlar. Aslında yağ sağlımız açısından çok faydalı bir besin değildir. Yeterli kadar alınmalıdır. Bu nedenle edam peynirinin az yağlı olması sağlığımız açısından daha faydalıdır. Edam peynirinin tadı gouda peynirine de benzetilmektedir. Edam peynirinin kendine has bir aroması ve hafif tuzlu bir tadı vardır. Baharatlar yardımı ile tatlandırılmış türleri de bulunmaktadır. Özellikle kimyon tohumu ile baharatlandırılır. Edam peyniri 14. Yüzyılda dünyaya yayılmaya başlamıştır ve o zamandan beri tercih edilen bir peynir türü olmuştur.

Edam peynirinin üretildiği yer

Hollanda'da da üretilen bu peynirin üzeri kırmızı renkli parafin bal mumu ile sarılmış halde bulunur. Bu şekilde peynirin dayanıklılığı arttırılmış olur ve daha kısa sürede bozulması engellenmiş olur. Bir ülke içerisinde üretilen edam peyniri ise herhangi bir sarılmaya ihtiyaç duymadan direk satışa sunulabilir. Edam peyniri ülkemizde üretimi sık yapılan bir peynir türü değildir. Bu peyniri bulmak zordur. Ayrıca çok da pahalı bir peynir türüdür. Hatta bazı yerlerde küçük elma dilimleri şeklinde de satıldığı görülür.

Edam peyniri saklanma koşulları

Edam peynirinin korunması da çok kolaydır. Zaten üzerinde mevcut olan kırmızı bal mumu bozulmasını engeller. Evlerimizde de karanlık bir bölgede edam peynirini kolaylıkla uzun yıllar boyunca saklayabilirsiniz. Kaplı olmayan peynirler ise uzun zaman dayanamaz. Bu yüzden buzdolabında muhafaza edilip kısa sürede tüketilmesi gerekir. Ayrıca edam peyniri yemeklerin üzerine rendelenerek, sabah kahvaltıda ve sos yapımında da kullanılabilir.
" } ] }