{ "title": "Doğal Peynir Mayası", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Dogal-Peynir-Mayasi-62917.jpg", "date": "19.01.2024 00:18:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Doğal Peynir Mayası, peynir mayası peynir yapımı sırasında sütü pıhtılaştıran, bitkisel, hayvansal ya da mikrobiyal kaynaklı olabilen asit proteazlarıdır. Mayaların aktiviteleri Ph 2-5 arasında değişim gösterebilmektedir. Doğal peynir mayası üretimindeki güçlüğe rağmen peynir üretimi ve tüketiminde hızlı bir miktarda artış gözlenmektedir. Bu sebepten ötürü de peynir mayasına pıhtılaştırma yeteneği kuvvetli olmasına rağmen maliyeti düşük birtakım enzimler ilave edilmektedir. Böylece doğal peynir mayasından bahsetmek imkânsız hale gelmektedir. Bitkisel ve mikrobiyal kaynaklı doğal peynir mayası üretme üzerine çalışmalar hızla devam ettirilmektedir. Genetik mühendisliğindeki önemli gelişmeler sayesinde doğal peynir mayası üretiminde gelişmeler sağlanmıştır.