{ "title": "Divle Obruk Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Divle-Obruk-Peyniri-89654.jpg", "date": "20.01.2024 23:20:50", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Divle Obruk Peyniri, Birçok çeşidi bulunan, değişik yapı, tat ve şekle sahip olan bir grup fermente süt ürünüdür. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.000 peynir çeşidi bulunmaktadır. Dünyanın en kalite 5 peynirinden biri olarak gösterilen divle obruk peyniri de sadece bunlardan biridir. Divle obruk peyniri Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı olan Üçharman Köyünde bulunan divle obruklarında üretilen bir peynir çeşididir. Fransız peynir çeşidi olan rokfor peynirinin kalitesinde olduğundan dolayı Türk rokforu da denmektedir. Bu peynirin kendine has tadı ve aroması bulunmaktadır. Daha çok koyun sütünden elde edilmektedir. Divle obruk peynirinin en büyük özelliği, doğal ortamda ve yerin 36 metre altında mağarada bekletilmesidir. Mağarada bulunan bakteriler sayesinde tulumlar kızıl rengini almaktadır. Bu mağara, kışın ılık, yazın ise serin bir hava olmasından dolayı, peyniri olgunlaştıran bir ortama sahiptir. Ayrıca küçükbaş hayvanlara yem verilmeden, doğal ortamda otlatılmaktadır. Böylece peynire ayrı bir lezzet katmaktadır.

Divle obruk peyniri nasıl yapılır?

Doğal ortamda yayılan küçükbaş hayvanlar sağılarak, sütü kaynatılır ve mayalanarak peynir haline getirilir. Bu peynirler keselendikten sonra taşın altında 2 gün bekletilir. Bu aşamada peynirin suyunun tamamen akması sağlanır. Peynir daha sonra ovalanır ve kuzu ya da oğlak derilerine özel aparatlarla basılır. Bu tulumlar mağaraya konulur. İlk başlarda doğal renginde olan deri, ilerleyen zamanda kül rengine dönüşür. Daha sonraları derinin üzeri beyaz küf tabakası oluşmaya başlar. Bu küfler bir süre sonra da dökülür ve obruğun verdiği değişimle, kızılımsı bir renge dönüşür. Bu kızıl renk divle obruk peynirinin olgunlaşması anlamına gelmektedir. Tulum açıldığında içi bembeyaz olmaktadır. Bu süreç yaklaşık 4-6 ay kadar sürmektedir.
" } ] }